Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Българска следа в оркестъра на Американските военновъздушни сили
​Оркестърът на Американските военновъздушни сили "Wings of Dixie" изнесе концерт във Велико Търново снощи. Музикалният спектаткъл се проведе в салона на читалище "Надежда" по инициатива на посолството на САЩ, с подкрепата на община Велико Търново като част от културния календар, посветен на празника на града - 22 март. 
В своя репертоар оркестърът е включил целият спектър от традиционната американска музика - джаз, блус и съвременен поп и рок.
Повече от десетилетие военният оркестър концертира в Европа и предлага на публиката шоу и изпълнения на високо ниво. Концерти са изнесли и в други български градове: София, Стара Загора и Смолян.
Ръководител на оркестъра е Ребека Колинс - кларнет, саксофон и вокали. В ансамбъла свирят Уил Макрей /тромпет и вокали/, Алекс Никифоров /китара/, Бен Хъсби /тромбон, китара, вокали/, Адам Портнър /бас/, Кармен Емборски /вокали/ и Лаура Пояр /ударни/. Във вечерта на спектакъла ръководителката на състава Ребека Колинс разкри пред великотърновската публика, че китаристът Алекс Никифоров има български корени. Той каза, че знае малко за праотците на майка си, които пресекли океана вероятно в края на ХІХ век, за да се установят в щата Северна Дакота. Макар прародителите му да са тръгнали от София за Щатите, по неговите думи първоначално фамилията им била Смокови, но не изключва това да е дошло от наименованието на родното им село. Никифоров съжалява, че досега не се е постарал да научи повече подробности, но след първото си посещение в България вече има голямо желание да се поразрови в миналото на родата.
18.03.2017
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2020 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz