Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
ОБЩИНИ

Бургас
Визитка на Бургас

Бургас е най-големият град в Югоизточна България и четвърти по население в страната. Той е дом на известни поети, композитори, певци, актьори, режисьори, художници, фотографи и спортисти. Едно от най-натоварените летища и най-голямото товарно пристанище в страната се намират в Бургас.
Йоан Екзарх, един от българските предренесансови автори, пише, че \"Морето събира всичко далечно\". Тази максима важи с пълна сила и днес. Ускореното строителство и увеличаващият се брой на населението през последните години доказват прогресивно нарастващия интерес към града. Местната власт подготвя множество проекти за подобрение на инфраструктурата и условията за живот, за да отговори на това сериозно предизвикателство.
Община Бургас граничи с Черно море, като обгражда големия Бургаски залив, с ширина 10-12,5 км. и дълбочина 10-15 м. В близост до морския бряг се намират езерата Атанасовско, Поморийско, Мандренско и Бургаско (Вая), които образуват най-големия комплекс от крайморски езера в България - уникален с изключителното си биологично разнообразие. Оттук минава Виа Понтика - един от основните пътища за миграция на европейските прелетни птици.
Общината попада в континентално-средиземноморската климатична област. Средната годишна температура е около 8°-12°С. Средната януарска температура е + 2°-3° С. Средната юнска температура е в границите на 21°-24°С.
Общата площ на общината възлиза на 513 612 дка.
Териториите на водните площи и водните течения възлизат на 79 861 дка.
Бургас е важно средище на морския туризъм с много удобства и връзки към курортите от Южното черноморие. Курортният комплекс се обогатява от наличието на Бургаските минерални бани /на 15 км. от града/, които са един от най-древните български балнеологични центрове.
Община Бургас разполага с мощен производствено-икономически комплекс. По приходи от дейност и дълготрайни материални активи в материалното производство, той е на второ място сред общините в страната (след столична община).
През Бургас минава европейският транспортен коридор № 8.
Основан е от гръцкия град Аполония под името Пиргос, като военна и търговска колония в периода на съперничество с другия голям гръцки град в областта Месемврия.
Днешното име на Бургас е дадено през 1727 г.
Първият кмет на града се казва Нико Попов, а настоящият - Димитър Николов.
“Бургас има много по-добро бъдеще, отколкото минало” – тази крилата фраза на кмета Димитър Николов се превърна в мото и стимул на настоящите промени в черноморската община.

Димитър Николов
03.01.2008
тегло: 249 KB
размери:2000X1333 px
Кмет на община Бургас

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz