Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
ОБЩИНИ

Симитли
Община Симитли се намира на 118 км. Южно от София в област Благоевград, на 15 км. От областния център. Разположена е по средното течение на р. Струма, недалеч от Орановския пролом.

Територия – 529 кв.м.; брой населени места – 17; брой жители – 15 804; административен център – гр.Симитли.

Четирите планини – Рила, Пирин, Малешевска и Влахина оформят нейните граници.Преобладава планински и полупланински релеф.

Икономика и бизнес

Симитли има възлово транспортно значение. През него се осъществяват пътни връзки по направления Разлог, Банско, Гоце Делчев, Драма, Сандански, Кулата, Солун, Атина – основни европейски коридори. Минералната вода се използва активно и за оранжерийно производство. В Симитли действа най-голямата в региона оранжерийна база за производство на зеленчуци и цветя.

Природни забележителности и паметници на културата

В околностите на с. Крупник има останки от средновековна крепост с кула, зидове и части от път. В дебрите на планина Влахина е разположен един от символите на община Симитли – Тросковския манастир. Той е построен преди известния в цял свят Рилски манастир и представлява туристическа атракция. В близост до храма се намират грандиозни скални комплекси наречени Коматнски скали и Морените.

Екология и туризъм

Тенденциите в развитието на община Симитли е да се превърне в туристически и балнеоложки център. В това отношение, както общинските програми и проекти, така и частната инициатива, дават своите първоначални резултати. Факт е изграждането на модерни санаториуми за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични и кожни заболявания. Наред с това съществуват много добри предпоставки за развитие на еко туризъм. Запазената природа и бит на населението създават отлични условия за развитие и на селски туризъм. На територията на общината се намира ловно стопанство “Предел”. То разполага със собствена леглова база и добре развити пътни артерии, развива международен ловен туризъм.
Симитли
02.08.2007
тегло: 849 KB
размери:1339X2000 px
Коматинските скали са интересен природен феномен само на няколко километра над град Симитли
Симитли
02.08.2007
тегло: 442 KB
размери:1800X1350 px
Апостол Апостолов - кмет на Симитли
Симитли
02.08.2007
тегло: 448 KB
размери:1330X2000 px
Сградата на общината в град Симитли

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz