Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
ОБЩИНИ

Струмяни
МАЛКА, НЕПОЗНАТА, НО С ВЪЗМОЖНОСТИ!


Територията на община Струмяни е общо 362 kм2 с 21 населени места, разположени по източните склонове на Малашевска планина, долината на река Струма и малка част от западен Пирин. Население около 7340 души. Граници - с общините Кресна, Сандански, Банско, Петрич, община Берово (Р Македония).
80% от общата площ на общината е с планински релеф. Останалата част от територията е разположена по поречието на р.Струма.
Планинският релеф на общината се характеризира с живописни скали и над 30 пещери. Планините Пирин и Малешевска предлагат изобилие от възможности за почивка и туризъм. Високопланинските езера и пасища формират уникален пейзаж.
Типичният преходно-средиземноморски климат е благоприятно условие за отглеждане на топлолюбиви култури като тютюн, плодове, лозя, всички видове зеленчуци характерни за нашата страна. Меката зима позволява отглеждането и на многогодишни видове като смокиня, нар, бадем, маслини и др.
Горите на територията на общината са разположени по източните склонове на Малашевска планина и западните склонове на Пирин. Горският фонд включва дъбови, букови, иглолистни и смесени гори.
На територията на общината е разположено най-голямото на Балканите находище на флуорит /при с. Палат/.
Мраморът е друго важно полезно изкопаемо за региона. Запасите от варовик, мрамор и гранит са значителни.
Един от основните европейски пътища – E 79 пресича територията на община Струмяни. Това е най-късият път от Северна и Източна Европа към Северна Африка. Проектира се автомагистрала “Струма”, част от Евро коридор № 4, която също ще минава през територията на общината. Международната железопътна линия (Видин – София – Кулата – Солун – Атина) също минава през Струмяни.
В общината са открити шивашки цехове, добре е развита средната и дребна търговия, има разкрити четири бензиностанции и две газ –станция, два хотелски комплекса – “Карелия” и “Тесалоники” и голям брой ресторанти и заведения за хранене.
Интерес за чуждестранните инвеститори могат да бъдат дейности свързани със земеделието, добива на флуорит и мрамор, шивашка дейност, туризъм и много други.
Общината има редица туристически забележителности. По-голяма част от църквите на територията на община Струмяни принадлежат към възрожденския архитектурен стил.
За национални паметници на културата са обявени три от църквите в общината, а именно: църква “Св. Димитър” с. Палат – деклариран архитектурен и художествен паметник на културата; църква “Св. Богородица” с. Велюшец – деклариран художествен паметник на културата; църква “Св. Атанас” с. Горна Рибница – деклариран художествен паметник на културата.
Освен църквите, съществуват и редица археологически обекти от тракийския период, ранно и късно средновековие и възрожденския период. През 2002 г.е открит и исторически музей в с.Струмяни, с богата експозиция.
Община Струмяни е домакин на международен скулптурен симпозиум, провеждащ се в с.Илинденци. За пръв път симпозиумът се проведе през 1998 г. и вече се оформя прекрасна мраморна скулптурна композиция на открития хълм югоизточно от селото – функционална и красива, като заобикалящата я природа от неповторими скали и хълмове. Симпозиумът има потенциал да насърчи развитието на художествените занаяти и туризма в областта.
На територията на общината е разположена част от Националния парк “Пирин” и природен резерват “Соколата”, които се обитават от разнообразни животински видове - зайци, вълци, лисици, сърни, диви прасета и др. В Малашевската планина, макар и рядко, може да бъде открита дивата котка, а в Пирин има диви кози. Сред най-често срещаните птици са: гълъбът, соколът, лястовицата, орелът, яребицата и др. В зависимост от сезона по течението на р.Струма може да бъдат забелязани чапли, пеликани, щъркели, лебеди, лешояди и фазани.
Богатата история, запазената природа, селища съхранили своя старинен вид, съчетание от множество природни забележителности, обстановка предразполагаща към завръщане в един свят на традиции и автентичен фолклор, чист въздух и кристално чиста планинска вода, животновъдство и зеленчукопроизводство развиващи се по едни отдавна забравени начини и способи, това са редица предпоставки човек идвайки по тези места да отпочине от динамичния и напрегнат живот, сивото ежедневие, да вдиша от свежестта на планинския въздух и да обогати познанията си за миналото на своя народ и на чужденците да се запознаят с бита на българина.
Община Струмяни разполага с всичко това, наред с множеството бази, които в момента стоят не използвани, т.к. липсва наличието на капитали за разработването на тези бази, а желание винаги е имало.
С цел привличане на инвестиции в община Струмяни общинското ръководство е готово да окаже всякаква подкрепа и съдействие на заинтересованите лица, облекчения за наем на помещения и терени, гратисни периоди за заплащане, съдействие за решаване на проблеми от различно естество.
В общината развиват самодейност фолклорните ансамбли “Малешевци” – с.Микрево и “Струма” – с. Струмяни, които търсят изяви в страната и чужбина.
По интересни празници и обичаи в община Струмяни са:
7 Април – Празника на община Струмяни
21 май – празник посветен на св. равноапостоли Константин и Елена, основна атракция на който са нестинарските танци.
Празника на боговете на виното - Празнува се в с.Илинденци известно със своите лозя и вина, посветен е и на боговете на виното. Протича със тържествен водосвет, традиционно зарязване на лозята и конкурс за най – хубаво вино; богата културна програма.
От 2004 г. в с.Микрево започна провеждането на Международен фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува”. Целта на фестивала е съхранение, утвръждаване и разпространение на фолклора от различни страни в Европа.
В трите издания са участвали над 5500 участника от страната и гости от Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Чехия, Унгария, Полша.
През изминалата година община Струмяни организира ревю «Българският костюм през вековете». Присъстващите станаха свидетели на нещо уникално и непровеждано до момента в България, а може би и по света. Костюмите, носени в миналото от велики български владетели, войни, духовни водачи и обикновени хора, превърнаха присъстващите в съвременници на различните исторически епохи. Хронологическото представяне позволи проследяването на развитието на мъжките и дамски одежди в продължение на почти 1500 години.

Предпочитаните сфери на сътрудничество имайки предвид даденостите на общината са в сферата на културата и туризма.
Кмет на община Струмяни
30.03.2007
тегло: 248 KB
размери:1918X1438 px
Валентин Чиликов - кмет на община Струмяни
Община Струмяни
29.05.2007
тегло: 909 KB
размери:1339X2000 px
Църква "Св. Димитър" - село Палат, построена през 1876
Община Струмяни
29.05.2007
тегло: 573 KB
размери:1144X2000 px
Международен фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува"
Община Струмяни
29.05.2007
тегло: 938 KB
размери:1339X2000 px
Международен скулптурен симпозиум в село Илинденци
Община Струмяни
29.05.2007
тегло: 769 KB
размери:1339X2000 px
Сградата на Община Струмяни

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz