Стотици българи се премениха в народни носии на първия български „Фестивал на народната носия - Жеравна 2008”
Жеравна - Първи национален "Събор на народната носия - Жеравна 2008" организиран от ансамбъл "Българе" и "Сдружение за Жеравна"

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Стотици българи от цялата страна дойдоха и взеха участие в първия български „Фестивал на народната носия-Жеравна 2008” в село Жеравна този уикенд.  Лично хореографът на ансамбъл „Българе” Христо Димитров, кметът на село Жеравна Лъчезар Германов и заместник-министърът на науката Надежда Захариева откриха фестивала и пожелаха той да постигне целта си и да се превърне в традиция, която всяка година да събира любителите на родното и българското. Мащабното събитие е организирано от най-големия частен ансамбъл „Българе”, съвместно със „Сдружение за Жеравна”. В местността Добромирица край Жеравна организаторите построиха автентично селище, в което участниците и гости на събора се потопиха в напълно автентичната атмосфера на миналото. Най-важното условие за участниците и посетителите беше да са облечени в народни носии и да не носят никакви съвременни вещи, а разговорите с мобилни телефони ставаха само на определените за това места. За целта на входа на местността момичета от ансамбъла отдаваха носии под наем, за да може всеки да бъде пременен и гиздав за фестивала. В боровата гора на Добромирица в специално изградената чаршия с дюкяни и за ВИП гостите „Чорбаджийски кътъ” посетителите се насладиха на традиционни ястия от миналото като боб с наденица, тиганици, скара, чевермета, лимонада, пастърма, домашен кашкавал и сирене, бира и специална домашна ракия, приготвена по автентична рецепта. Гостите чуха на живо музиката на Иво Папазов-Ибряма, който заедно със своята група „измори” всички участници с непрестанни хора на „Олелията” около големия огън. Зрителите видяха и старо градско театро - „Смешно позорище в едно действие” с участието на Албена Вескова, Любомир Петов и Веселин Кузмов и автентична прожекция на първия български филм - Калин Орела.
Всеки гост на фестивала имаше възможност да премине през нестинарския огън, да види отблизо пехливанските борби, представени от школата по борба в Сливен и да се снима за спомен в специалния „Фото” кът.
Тридневният фестивал завърши с концерт на ансамбъла и дълги хора на мегдана...до сутринта.
Момиченце в носия похапва тиганици
Жеравна,Първи,национален,Събор,народна носия,жеравна,2008,ансамбъл,Българе,Сдружение,тиганици,момиченце,носия