Показаха находки от първото открито праисторическо селище край Бургас
Бургас - Праисторически находки

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Първото праисторическо селище на територията на Бургаски регион откриха археолози от БАН и Регионалния музей в града. Това официално обявиха на брифинг ръководителят на екипа археолози Мирослав Ласраков и шефката на бургаския музей доцент Цоня Дражева.  Сензационните находки са открити при археологически разкопки на праисторическа могила, известна като Селищна могила на 10-ти километър. Тя се намира в района на затворническите общежития край Бургас. Според Мирослав Ласраков, става въпрос за най-древното селище по Южното Черноморие. Някои от откритите предмети са датирани от епохата на късния неолит, което недвусмислено доказва, че на територията на Бургас е съществувал живот още преди 8 хилядолетия. Само при сондажните проучвания на могилата са открити над 250 ценни находки, които предстои тепърва да бъдат реставрирани и изследвани. Сред по-значимите от тях са керамична плочка с най-древните открити писмени знаци, най-старото метално сечиво, открито в областта, представляващо медно шило, поставено в костна дръжка, както и близо 40 цели керамични съдове от каменомедната епоха (V-то хилядолетие пр. Хр.).
Керамична плочка с най-древните открити писмени знаци
бургас,археологически находки,археология,доцент,Цоня Дражева,Мирослав Ласраков,разкопки,керамична плочка,древни писмени знаци