Дервиши омаяха бургазлии
Дервиши омаяха Бургас

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

В спортната зала “Бойчо Брънзов” в Бургас, Генералното консулство на Република Турция представи “Танцът на дервишите” и Софистка музика  в изпълнение на държавния ансамбъл за старинна музика и танци при министерството на културата на Турция. Областният управител Любомир Пантелеев, кметът на града Димитър Николов, посланникът на Република Турция в България Мехмет Гюджюк и генералният консул Вурал Алтай видяха спектакъла.

ВЪРТЯЩИ СЕ ДЕРВИШИ (ТАНЦЪТ СЕМА)

Философията МЕВЛЕВИ е основана от Мевляна Джелаледдин Руми през 13-ти век. Ритуалният танц, който изпълняват неговите сподвижници е познат под името „въртящи се дервиши” (танцът СЕМА). Основните моменти във философията са проява на разбиране, прошка и просветление. Днес привържениците на тази философия живеят в братски общности. Това, което правят не е театрално представление, а свещен ритуал. Танцът СЕМА в служба на Аллах е религиозен ритуал, изпълняван от вярвящи мюсюлмани до изпадане в състояние на екстаз. Мевлевитите вярват, че по време на танца душата се освобождава от телесното и земното и се устремява свободно към Аллах и се обединява с Него. „Дервиш” означава „вътре от вратата” или „между вратите” и се приемат като преходящи от материалния към божествения свят. Изиграли са голяма роля за развитието на Османската култура (периода „Divan”). Въздействието им върху поезията, миниатюрата и художествените изкуства е с особена значимост. Руми и привържениците му като проява на вяра добавят към ритуала и възприетата от тях музика. Руми е вярвал, че музиката извисява душата и позволява да чуваме звуците, идващи от вратите на Рая.

Ритуалният танц на дервишите, чрез който те извисяват душата си.
Бургас,танци,ритуали,турци,дервиши