Християни и мюсюлмани почитат Св. Атанасий от Оброчище
Оброчище - Празник на Летен Св. Атанасий

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Днес е празник на Оброчище и в текето идват хора от двете вери да се докоснат до гроба на светеца за здраве. В текето на селото до "КК Албена" е погребан светец. Според християните това е "Св. Атанасий", а според изповядващите исляма духовния водач Ак Язълъ баба.
Историци смятат, че селцето се е оформило след построяването на мюсюлмански манастир през XVI век от ислямския духовен водач Ак Язълъ баба. Той е изповядвал идеите на бешикташите. Принадлежал е към архаично религиозно течение в исляма, стоящо най-близко по своята същност и философия до християнството. Именно по тази причина на Ак Язълъ му било позволено да построи манастира си дълбоко в северозападните провинции на турската империя. Местност, населена с черкези (кавказка народност), далеч от “правоверните” османлии от Анадола, но достатъчно близо до Цариград, за да може да бъде контролиран от султанското духовенство. Старото име на Оброчище е Текето, което в превод от турски означава мохамедански молитвен дом със стаи за дервиши (странстващи мюсюлмански монаси). За разлика от джамиите на империята в манастира на село Текето можели да влизат и друговерци. На всеки било позволено да се поклони в тюрбето пред мощите на духовния водач Ак Язълъ баба и да получи надежда за изцелението на болести и за житейските си неудачи. Летния Атанасовден на 2-ри май станал празник за цялото село. На този ден в православния храм се извършват обреди за здраве и след това се отива в манастира на Ак Язълъ баба, където заедно вярващите християни и мюсюлмани оставят своя вещ или преспиват в района на гробницата на светеца. Те вярват, че този оброк ще запази здравето на здравите и ще изцери болките на болните. Оттам може би идва и името на селото Оброчище.
Поклонници лежат върху гроба на светеца в текето за здраве и сбъдване на молитвите.
Оброчище,Празник,Летен,Св. Атанасий,текке,теке