Археологът Веселин Игнатов откри непокътната тракийска колесница край Нова Загора
НОВА ЗАГОРА - Археологически разкопки на напълно запазена тракийска колесница

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Българският археолог Веселин Игнатов откри напълно запазена тракийска колесница на поляна близо до град Нова Загора. За първи път от десетки години насам научен екип изпреварва иманярите и открива такава находка.   Последните сравнително запазени колесници в България са откривани при строителни работи през миналия век. В повечето случаи те са повреждани от багерите или ограбвани от иманяри. Игнатов успява да получи разрешение за разкопки преди престъпни групи да са сложили ръка на обекта и така науката ще може да получи детайлна представа за церемонията по погребението на знатните тракийци.

Находката край Нова Загора е с широка датировка – края на първи, началото на трети век сл.Хр. и включва 3 коня – 2 впрегатни и 1 ездитен, двуколка с меко окачване, навръшници от тежък бронз с форма на орлови глави, предпочитани от иманярите и сгъваемо желязно столче. Научният екип предполага, че при разчистването ще излезнат още елементи. Разкритите до тук артефакти променят представите за реда и особеностите на този вид тракийски погребения. Близо до разкрития гроб са започнали разкопки и на втора колесница, вероятно от друг тип.

Археологът Веселин Игнатов работи по находката
разкопки,история,траки,тракийци,колесница,археология,археолог,археолози,погребение,находка,игнатов