`Радио България` е носителят на Голямата награда `Сирак Скитник 2021`
София - Първо студио на БНР - Връчване на годишните журналистически награди `Сирак Скитник`

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

"Радио България" е носителят на Голямата награда "Сирак Скитник 2021". Наградите бяха връчени на тържествена церемония в Първо студио на БНР в Деня на българското радио 25 януари с участието на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов и солист Петя Панева.  

"БНР сверява часовника в нашия живот. Това е институцията – единица-мярка за достоверност. Журналистите от БНР са винаги на първа линия – с достойнство и чест. А БНР има и привилегията да твори изкуство и култура", каза вицепрезидентът Илияна Йотова и пожела: "Продължавайте да задавате въпроси! Да бъде и пребъде БНР!"

"Обществената медия устоя на предизвикателствата през изминалата година. Нашите журналисти продължиха да предоставят актуална и пълна информация, нашите музиканти продължиха да записват и да изнасят концерти. Днес съм оптимист за бъдещето на БНР, защото тук хората работят за кауза!" каза генералният директор на БНР Милен Митев и пожела: "Бъдете здрави! Бъдете силни! Бъдете Радио!"

"Радио България" получи Голямата награда "Сирак Скитник 2021" – статуетка на Вежди Рашидов, за дневния чуждоезичен подкаст "България днес" на 9 езика, който беше възстановен през изминалата година. Подкастът е уникален продукт в дигиталното пространство с многообразието на използваните езици и със съдържанието от новини и теми от всички сфери, които се представят на английски, немски, руски, френски, испански, турски, гръцки, сръбски и албански език.

Всеки ден се представя и музика от България, която достига до слушатели от цял свят. Над създаването на подкаста работи екип от репортери, журналисти и редактори, които подбират най-актуалните и интересните теми, свързани с България, адаптират ги за чуждоезикова аудитория и представят висококачествен продукт, интересът към който непрекъснато расте. "Тези звукови емисии се чуват от полярната база на нашите атлантици до плажовете на Куба", каза главният редактор на "Радио България" Красимир Мартинов и допълни: "Вече 85 години градим образа на България по света. Гордея се със стоицизма на моите колеги Продължаваме напред!"

Индивидуалната награда за радиожурналистика получи Лили Големинова от Радио София. Призът е за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия.

Нейното открояващо се присъствие пред микрофона привлича слушателите всекидневно на вълните на Радио София. Значим е приносът й не само към Българското национално радио, но и към цялата българска музикална култура и общественост. "В Радио София намирам саундтрака на града и имам привилегията да изграждам с колегите си тази волна музикална линия," каза при получаването на наградата Лили Големинова и допълни: "Музиката е изключително важна, защото тя е интонационната среда, в която растат децата ни."


Колективната награда за радиопроект получи поредицата "История на изкуството за деца" на програма "Христо Ботев", отличена за професионализъм и оригинални идеи. Поредицата представя най-важните и интересна факти от световната история на изкуството, заедно с основната мрежа от идеи и понятия, необходими за разбирането му, като компенсира сериозния недостиг от знания в тази област в училищните програми.

Десетминутните серии са във формата на "радиофилм", който се "случва" пред очите на слушателите с разиграване на подходяща фабула и включването на много звукови ефекти и музика от съответната епоха. Затова поредицата се радва на силен интерес на малките и вече порасналите слушатели. "Този проект е едно от най-големите предизвикателства и една от най-свидните ни рожби," каза при получаването на наградата Ирина Вълчанова и сподели плановете на екипа: "Навлизаме в 18 век – имаме още много работа!"

С решение на Обществения съвет на БНР със специална Голяма награда "Сирак Скитник" беше отличена посмъртно Галина Траянова – музикален редактор, водещ, автор на предавания, музикален продуцент, дългогодишен главен продуцент, и.д. директор на дирекция "Музикална къща БНР". Нейната любов и отдаденост на музикалните състави на БНР доведоха до успешното реализиране на стотици концерти, хиляди записи и награди за творческите им успехи. Наградата беше връчена от председателя на Обществения съвет на БНР д-р Милен Врабевски.

Наградата "Златен глас" на фондация "Надежда Дженева", учредена от Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му – дългогодишен водещ в Българското национално радио, получи водещата на "Неделя 150" и "Нещо повече" по програма „Хоризонт“ Диана Янкулова. Тя прие статуетката на Васка Емануилова с думите: "Точно от 30 години работя в Старата къща. Втурнах се в професията с първите крачки на демокрацията. БНР е не само работно място. То е кауза. Тук никой не ти казва как да мислиш. Тук няма маловажни въпроси и забранени теми. Благодаря на екипа в радиото! Благодаря на тази много интелигентна публика, която ни държи в кондиция!"

Информация от Николета Еленкова, https://bnr.bg/post/101591534/radio-balgaria-e-nositelat-na-golamata-nagrada-sirak-skitnik-2021

Лили Големинова получава Годишната награда за радиожурналистика от Вицепрезидента Илияна Йотова.
медии,журналисти,радио,радиожурналистика,награждаване