Обсъждат съкращаване срока за карантиране на 10 дни
София - Среща на шефове на болници във ВМА

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката обсъжда дали да бъде съкратено времето на карантината от 10 на 7 дни, а периода на изолация от 14 на 10 дни у нас. В зависимост от това кой какъв имунен статус има – има ли бустер или не, ще бъде поставен под различен срок карантина.В много държави за хора с бустерна доза даже изобщо няма карантина, обясни министърът на здравеопазването Асена Сербезова.
"Новата вълна на коронавируса не се повтаря с предишните, тя е доста по-различна. Всеки ден ще се прави комплексна оценка на базата на данните в Националната здравно-информационна система", посочи Сербезова.Част от факторите за преминаване от едни към други мерки са заетите легла и за каква продължителност са заети, както и какви са възможностите да се увеличи тяхната бройка.Изключително важно е как ще се разболява медицинският персонал и каква ще е наличността на медиците, посочи Севбезова като друг важен фактор за въвеждане на нови мерки.
Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че участниците в заседанието на КСНС вероятно ще влязат в новите по-съкратени срокове за карантина, но зависи от това кога РЗИ ще ги постави под карантина.
След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник, председателят на парламента Никола Минчев се почувствал зле и след направен тест е установено, че е положителен за COVID-19. Тази сутрин от правителствената пресслужба съобщиха, че президентът Радев и екипът му се изолират, както и премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова.
В заседанието участваха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, вицепремиерът Асен Василев, министърът на отбраната Стефан Янев и други.
карантина,вма1,среща,министър,генерал,кунчев,сербезова,пенчев,рзи1,заболеваемост,ковид,омикрон,мутафчийски