Новите конституционни съдии Соня Янкулова и Янаки Стоилов положиха клетва
София - Церемония по приемане на нови конституционни съдии - Конституционен съд - Президент

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

В Конституционния съд се състоя церемонията по полагане на клетва от новоизбраните и новоназначените конституционни съдии. Клетвата се положи в присъствието на президента и на председателите на Върховния административен съд.
На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Тази година на 15 ноември изтича мандатът на председателя на съда Борис Велчев, на Анастас Анастасов и на Георги Ангелов. В началото на 2022 година ще изтече мандатът на съдия Гроздан Илиев.
Новите конституционни съдии се избират от Общото събрание на двете върховни съдилища - ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.
За конституционен съдия преди две седмици президентът назначи с указ Янаки Стоилов, който участваше в служебното правителство като министър на правосъдието. Той ще влезе на мястото на проф. Борис Велчев.
Магистратите от Върховния административен и Върховния касационен съд избраха съдия Соня Янкулова за нов конституционен съдия. Тя получи подкрепата на 86 върховни съдии и ще влезе в КС на мястото на Георги Ангелов.
Парламентът трябва да излъчи двама представители, но това ще се случи след изборите.
съдия,конституционен,президент,съд1,клетва,мандат,церемония