Върховният административен съд се произнесе за запазване на къщата на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7
София - Къщата на Гешов - Решение на ВАС

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Столична община запазва къщата на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 като единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с изработването на нов подробен устройствен план. С новия план ще отпадне предвиждането на имота „за хотел“ и вграждането на къщата във фасадата на 7-етежен хотел, одобрено през 2004 г. Със заповед на главния архитект на София арх. Здравков се създава устройствена възможност за запазване в автентичния вид и цялост на една от емблематичните за София сгради от началото на ХХ век, изградена по проект на арх. Лазаров.
Това стана възможно след окончателното решение на Върховния административен съд в полза на Столична община срещу жалба от собствениците на имота „Артемида – БСИ“ АД. Фирмата обжалваше заповедта на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, с която беше наредено да се изработи служебно изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план за УПИ II-4 „за хотел“, кв. 428, м. „Главен градски център – Зони Г-8 и Г-10“ по плана на гр. София, район „Средец“, с административен адрес бул. „Патриарх Евтимий“ № 7. С решение на ВАС от 11.10.2021 г. се отменя решение на Административен съд – София град и жалбата на „Артемида – БСИ“ АД се отхвърля.
Проектът за нов подробен устройствен план ще бъде съобразен и с изискванията на Общия устройствен план на Столична община.
Столична община е връчила заповед за аварийна консервация на застрашените от унищожаване елементи от фасадата и защитно покритие.
къща,паметник,решение,съд1,върховен,административен,жалба,община,устройствен,план,отпадане,хотел,вграждане,фасада