Възстановка на Нишката операция от 1944 година изкара на терен танк и бойна техника от онова време
Военен полигон Беляковец, Велико Търново - възстановка на Нишката операция от 1944

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Пресъздадоха Нишката операция от 1944 г. с мащабна историческа възстановка днес на полигон „Беляковец“ на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. 
Събитието се реализира от НВУ и Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ с подкрепата на Министерството на отбраната.
Националният военен университет участва във възстановката с логистична поддържка и с курсантска група, която се включи в пресъздаването на бойните действия. Курсантите бяха с униформи-реплики, но снаряжението им бе оригинално от периода и бойно, с халосни патрони. Те участваха с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.
Със заповед на Министерството на отбраната от юли, НВУ получи последните в армията наличности от 45 пушки от този модел, съобщи пред журналисти заместник-началникът на НВУ полковник Евгени Пенчев.
По време на събитието за първи път имаше възможност бъде видян в действие и танк Т-34. Машината е била на въоръжение през 40-те години, а от 1982 г. танкът бе поставен на постамент в НВУ „В. Левски“.
Танк Т-34 85
армия,военни,униформа,униформи