От днес Боянската църква е отворена за посещение
София - Официално откриване за посещение на Боянската църква

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

От днес църквата "Св. Никола и св. Панталеймон", известна като Боянската църква е официално открита за посещение. В присъствието на президента Георги Първанов и кмета на София Бойко Борисов свещеници отслужиха молебен в предверието на храма.  По-късно Божидар Димитров, директор на НИМ показа на гостите реставрираните и консервирани стенописи и паметната плоча с дарителите, които са подпомогнали начинанието.
Боянската църква е паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. Стенописите в нея са най-представителния паметник на българската църковна живопис и православното изкуство през XIII век. Храмът е включен в списъка на световното културно наследство през 1979 година под номер 42. В градежа на църквата се различават три отделни етапа на строеж. През X-XI век е изградена малка кръстокуполна църква, която е обновена и изписана през XII век. Следващият етап на изграждане е през XIII век. По времето на цар Константин Асен Тих и царица Ирина по поръчка на областният владетел севастократор Калоян и жена му Десислава към западната фасада на старата църква е построен притвор, а над него малък параклис, посветен на свети Панталеймон. През 1259 година целият храм е изписан отново от български зографи. Живопистта показва белезите на Търновската школа. В храма е изписан за първи път българският отшелник свети Йоан Рилски.
Църквата престава да бъде действащ храм през 1954 година. От тогава до днес започват усилията по реставрацията на сградата и стенописите. От 2004 година храмът, който действа като музей, е предаден за управление на Националния исторически музей. През 2005 година националният конкурс "Сграда на годината", вестник "Строителство и градът" и "Евромаркет груп" поставят началото на инициативата "Вечните сгради на България". Целта е възстановяване и съхранение на паметници на културата и първата сграда в кампанията е Боянската църква.
Георги Първанов, Бойко Борисов и Божидар Димитров
боянската църква,Свети Никола и свети Панталеймон,храм,черква,стенописи,изографисване,георги първанов,президент,бойко борисов,кмет,герб,божидра димитров,нациоанлен исторически музей,ним