Никополис ад Иструм се превърна в арена за битки и сакрално място за ритуали
Нике - играта и победата

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

За четвърта година фестивалът "Нике - играта и победата" събира реенкарнатори и любители на историята в римския град. Агората на Никополис ад Иструм се превърна в арена за гладиаторски битки, бойно поле, подиум за антична мода, пазар на роби, място за религиозни диспути, римски правосъден процес, сакрално място за бракосъчетания и прощаване с мъртвите. 
Гостите на фестивала дегустираха ястия приготвени по старинни римски рецепти, изпитваха точността си в стрелба с лък и участваха в изработването на красиви накити, керамични или метални съдове и монети.
Никополис ад Иструм е основан от император Траян през II век и е просъществувал до началото на VII век. За градежа е използван материал от кариера от близкото село Хотница, която и в момента се добива същия камък. Градът е бил населен от римляни, елини, траки. Намерените надписи са предимно на гръцки език. През средата на IV век в Никополис ад Иструм се заселват готите, предвождани от Епископ Вулфила. Вулфила прави първият превод на библията от старогръцки на готски език именно в този град в края на IV век.
След VII век градът е бил опустошен и изоставен. В градежите на съседни средновековни градове, включително и в крепостта Царевец, са намерени части от плочи от Никополис. Свидетелства посочват, че след Освобождението мостът на река Росица е изграден от квадри от форума на Никополис ад Иструм. Жителите на съседните селата също са използвали античния град за строителен материал.
Археологическите проучвания на града датират от 1900 г. По време на Втората световна война от самолети са направени много подробни въздушни снимки, които показват архитектурните особености на града. Най-големите археологически проучвания са направени от българо-британска експедиция, работила през периода 1985-2003 г. Никополис ад Иструм е отворен за посещения през активния сезон от 9:00 до 18:00 часа.
Нике,Никюп,Никополис ад Иструм,възстановка,Дукс Антика,Мос Майорум,