Президентът Радев и Илияна Йотова отчетоха първата година от мандата си
София – Отчет на президента и вицепрезидента

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха пред медиите първата година от мандата си.
Президентът обяви, че е обнародвал 86 закона, като на пет е наложил вето  и допълни, че е упражнил това право в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че въпросните закони ощетяват и не гарантират правата на хората.
"Парламентарната република атрофира", смята Радев. „Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско", допълни той.
Няма война между институциите, категорично заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос на пресконференцията. По думите му има определени ценностни разминавания. "С парламента работим в рамките на законите, с премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно, и то ефективно. Но не приемам например български премиер и германски канцлер да оповестяват своето решение за покана на чужд държавен глава в България, а българският президент да го научава от медиите. Това не смятам за обида към мен, а към България, и това нарушава духа на Конституцията", коментира президентът Радев.
Държавният глава заяви, че през изминалите месеци неотклонно се е ръководел от принципите, че българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Според него в годината, когато се отбелязваме 140 години от освобождението, трябва да се извадят българо-руските отношения от ледената епоха, в които са заварени от него.
Президентът е категоричен, че трябва да отстояваме демократичните си права. Той посочи, че ще настоява за прозрачност на собственост, управленски решения и харчене на публични средства, ще стимулира обществения дебат за свободата на словото.
Президентът Румен Радев
президент, вицепрезидент,държавен,глава,президентство,гербова,зала,