Реставрират Боянската църква след 9-годишно прекъсване
Подновяват рестврацията на Боянската църква

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

9 години след като е спряла работата по реставрацията на Боянската църква и близо 40 години след началото на реставрационните дейности, екип от специалисти поднови възстановяването на уникалните стенописи на културно-историческия паметник. Инициативата стартира на 13 март тази година в най-вътрешната и стара част на църквата.  Подробности относно организацията и осъществяването на проекта разказаха на специална пресконференция в Националния исторически музей директорът на музея професор Божидар Димитров, министърът на културата Стефан Данаилов, кметът на София Бойко Борисов, Боряна Радева от фондация "Етерна" и Димитър Илчев от основните дарители "Euromarket Construction". Преди това представители на медиите имаха възможността да разгледат и заснемат църквата и стенописите. Всички хубави идеи в българската история са се родили на маса, сподели Божидар Димитров, разказвайки как се е зародила идеята за възстановяването на храма "Свети Никола и Свети Панталеймон", по-известен като Боянската църква. Инициатори и спонсори са организаторите на конкурса "Сграда на годината" и генералният спонсор "Euromarket group", които започват да набират необходимите средства чрез дарения предимно от строителни компании. С помощта на Националния исторически музей, под чието крило е църквата и съдействието на културния министър Стефан Данаилов административните спънки са отстранени бързо. Ръководител на екипа, заел се с възстановяването на стенописите, е един от водещите български реставратори - професор д-р Григор Григоров, ръководител катедра "Реставрация" в Художествената академия.
Боянската църква е включена под номер 42 в Листата на ЮНЕСКО на паметници на културата със световно значение (обектите в листата не са повече от хиляда). Тя е построена през Х-ХІ век като малка кръстокуполна църква (Старата църква)и е обновена през ХІІ век. През ХІІІ век по поръчка на севастократор Калоян и жена му Десислава храмът е разширен. Техните портрети са едни от най-известните стенописи на църквата. През ХІV, ХVІІ и ХVІІІ век на места върху старите рисунъци са правени нови, които впоследствие при реставрацията са свалени. През ХІХ век жителите на село Бояна обновяват църквата и построяват двуетажно предверие. До 1954 г Боянската църква е действащ храм. От 60-те години стартира реставрацията на храма, която е преустановена през 1998 г, тъй като не е одобрена технологията на реставриране. Настоящият етап на възстановителните работи трябва да приключи до 15 декември тази година.
Вековни дървета обграждат Боянската църква
дърво,вековно дърво,ствол,клини,флора,боянската църква