Археологическа изложба представя бита и културата на японците преди 16 хилядолетия
София – Откриване на изложба за периода Джомон на Япония в Националния археологически институт с музей

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Посланикът на Япония Шиничи Яманака и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН Людмил Вагалински откриха в една от залите на Музея археологическа изложба за периода Джомон (14 000 – 300 година пр. н.е.). До 31 октомври българската публика ще има възможността да види фотопанели и реплики на важни артефакти, които дават информация за бита и културата на хората през този исторически период.
Още преди създаването на японската държава през втората половина на VII в. от н.е. на японския архипелаг се развива цивилизация, известна в историята като Джомон. Тя възниква преди около 13 500 години и обхваща период от над 10 хил. години. Духовният и материалният живот през периода Джомон се превръщат в основа за последвалото изграждане на японската идентичност и цивилизация.
Културата от периода Джомон е малко позната в България, затова настоящата изложба е съсредоточена върху най-интересните археологически обекти от североизточния регион на Япония – Тохоку, които имат потенциала и амбицията да бъдат вписани в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това са Иседотай в град Кита Акита в префектура Акита, археологически обект с национално значение, и каменният кръг (кромлех) Оою-канджо-рессеки в град Кадзуно в същата префектура, който, подобно на кромлеха в Стоунхендж, е на 4 хил. години и представлява специално сакрално пространство.
Изложбата е част от 27-ите Дни на японската култура в България и се организира от Изпълнителен комитет „Джомон-тен“, посолството на Япония в България и Национален археологически институт с Музей при БАН със съдействието на Община Кита Акита, Община Кадзуно Община Ниши Токио, Община Чиба и Институт за планиране и архитектура на историческата среда в Токио.
Глинен съд с чучур
изложба,археология,музей,археологически,японски