Рангел Вълчанов получи специална награда на откриването на юбилейното издание на София Филм Фест
Откриване на 10-ия София Филм Фест в НДК

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

"Не знам дали да се обиждам, но все пак е награда. Евала", бяха думите на големия български режисьор Рангел Вълчанов на откриването на 10-ия юбилеен Международен София Филм Фест в Зала 1 на НДК снощи. С типичния си шопски хумор Рангел прие наградата на Столична община, която е патрон на форума, за цялостното му творчество. Общината е проявила голяма мъдрост и чувство за хумор, за да ме наградят, сподели той, и завърши "нека бъдем все така злепоставени". Връчи му я един друг голям роден кинаджия - Георги Дюлгеров, който разказа как се е запознал с Рангел Вълчанов преди години, но и досега не е успял да разбере неговата същност. Церемонията мина традиционно с изпълнения на Бургаския духов оркестър под диригентството на Йордан Караиванов. Лично шефът на НДК Христо Друмев представи директора на Филм Фест-а "големият морски бозайник" Кита - Стефан Китанов. Фестивалът започна с френско-белгийската продукция на братята Жан-Пиер и Люк Дарден "Детето". Филмът е носител на "Златна палма" от фестивала в Кан през миналата година. Представиха го директорката на Френския културен институт у нас Катрин Сюар и посланикът на Кралство Белгия Филип Беке, които прочете специално послание от братя Дарден. Те не можаха да присъстват на откриването, тъй като са започнали снимките по нов свой проект. Световна премиера в София ще има босненската лента "Небе над пейзажа", представена от продуцента Алмир Сахирович и режисьора Нерад Джурич. Сред специалната селекция на фест-а тази година са още голямата награда на Московския фестивал 2005 "Космосът като предчуствие". Актрисата Елена Лядова и продуцентката Елена Бистрова също отправиха поздравления и пожелания към родния кино-форум. Зрителите ще могата да гледат още френския филм "Аз, ти и всички, които познаваме", спечелил "Златна камера" и наградата на Седмицата на критиката в Кан. След първата прожекцията организаторите на фестивала поканиха гостите си на коктейл в ресторант "Форум". Специални поздравления и наздравица със "Стела Артоа" отправи генералният директор на Каменица АД - Йохан Де Смет Ван Дам. За четвърта поредна година белгийската бира е спонсор и дава голямата награда на фест-а.
Стефан Китанов и Христо Друмев разговарят на фона на бургаския духов оркестър, който по традиция свири при откриването на феста
кино,филм,фестивал,софия филм фест,ндк,стефан китанов,христо друмев,директор,духова музика,бургаски духов оркестър