Националният исторически музей показва предмети, спасени от българските войски през Първата световна война
Откриване на нова експозиция в Националния исторически музей

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Министърът на културата Стефан Данаилов и Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, откриха изложбата „Св. св. Кирил и Методий – Съпокровители на Европа” в НИМ. Експонатите са част от малко известни колекции на християнското изкуство от фонда на музея, обяви Божидар Димитров. Изложбата, посветена на братята просветители и техните ученици, включва 80 паметника на църковната култура. Открояват се иконата на Св. св. Кирил и Методий, изработена от известния самоковски художник Станислав Доспевски, дарохранителница от 1833 година, изработена от сребро и позлата от охридския манастир „Св. Наум”, мощехранителница на Свети Климент, букварче от Пенчо Славейков и много старопечатни книги. Културните паметници са събирани в периода 1916–1918 година от специална разузнавателна група към щаба на българската армия в Македония, командвана от професор Богдан Филов, тогавашен директор на Народния музей.
Божидар Димитров и Стефан Данаилов
стефан данаилов,министър,култура,музей,национален исторически музей,ним,изложба,експозиция,история,експонат, артист,актьор,професор,божидар димитров,директор