Министър Стефан Данаилов откри обновената средновековна експозиция на Националния исторически музей
Откриване на обновената средновековна експозиция на НИМ

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Министърът на културата Стефан Данаилов официално откри обновената средновековна експозиция на Националния исторически музей ( НИМ ). Първи акцент в сбирката са копия на съкровищата от Малая Перешчепина и Над сент Миклош. Митрата на архиепископа на Охрид и евангелие със сребърен обков с изображение на Св. Климент представят българската църква през средновековието. За първи път се показват мощехранилници на Св. Матрона и Св. Дионисий, канска сабя и нож със златни обковки и коланни украси. Един от акцентите в обновената експозиция са азбуките „кирилица” и „глаголица”, представени в монументален вид в източното крило на залата. До тях е представен орелеф на Св. Климент Охридски, създател на „кирилицата”. Паметниците от Охрид са спасени от българската армия в периода 1916 – 1917 година.
Божидар Димитров и Стефан Данаилов пред монумента на двете азбуки, "кирилица" и "глаголица"
божидар димитров,директор,ним,национален исторически музей,азбука,експонат,музей,сбирка,стефан данаилов,министър на културата