Софийската галерия представи на тъмно експозицията си
София - Изложба за незрящи

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Софийска градска художествена галерия представи част от колекцията си на тъмно в Международния ден на хората с увреждания. СГХГ и компанията "Огняново К" представиха снощи за първи път в България европейската практика за достъп на незрящи хора до изобразителното изкуство чрез аудиоопосания и тактилни картини на няколко от произведенията във фонда на галерията. Тактилните картини са релефни изображения отпечатани по специална технология, те дават възможност на незрящите чрез допир да придобият представа за контурите на рисунката. Благодарение на този проект Софийска градска художествена галерия е осигурила достъп на близо 20 хиляди незрящи хора до експозицията си. Партньор на проекта Националният център за рехабилитация на слепи в Пловдив. Гостите на снощната презентация се разходиха на тъмно сред картините от юбилейната експозиция "Възможната история. Българското изкуство през колекцията на Софийската градска художествена галерия" и "видяха" чрез звук и допир платната на Владимир Димитров-Майстора - "Селянка от Кюстендилско", "Мъглижкия манастир" на Иван Милев, "Лято" на Надежда Кутева, "Съотношение" на Сашо Стоицов, "Пиета" на Атанас Яранов. Аудиотекстове с информация за автора на произведението има на 24 платна от експозицията, а на 6 са изработени и тактилни картини.
Незрящи гости на СГХГ "разглеждат" експозицията
слепи,софийска градска художествена галерия,експозиция,изкуство,картини,картина,международен ден1,хората,увреждания,тактилна