Премиерът Станишев офицално даде името на новия ни военен кораб "Дръзки"
БУРГАС - кръщаване на фрегатата "Дръзки" на ВМФ

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Премиерът Сергей Станишев даде името на 105-метровия военен кораб "Дръзки" на специална церемония в Бургас.
Новото попълнение във военноморския ни флот идва след ремонт за 30 милиона евро в Белгия. Командир на най-големия ни военноморски съд е капитан 3-ти ранг Панчо Панев. Корабът, който отговаря на всички натовски стандарти, ще може да патрулира из Средиземно море.
Плавателният съд е кръстен на миноносеца "Дръзки", извоювал през 1912 година първата българска морска победа, торпилирайки турския кръстосвач "Хамидие" по време на Балканската война. Мичман Георги Купов успява да изведе миноносеца на 50 метра от турския кръстосвач, който след тропедния удар едва стига до Цариград с пробит нос. Историята на легендарния ни торпедоносец продължава не много щастливо, според историка д-р Атанас Панайотов от страниците на вестник "Българска армия". На 15 октомври 1942 г., в следствие на престъпна командирска небрежност на торпедоносеца избухва взрив и той потъва в собствената си база. След 1944 г. "признателните" потомци правят от "Дръзки" мишена за артилерийски стрелби, поради което днес във Военноморския музей във Варна стои корпусът на негов брат близнак.
Контраадмирал Минко Кавалджиев, началник на Главния щаб на Военноморските сили връчи на премиера Сергей Станишев специално изработен корабен звънец с надпис "Дръзки"
армия,военни,флот,вмф,море,дръзки,фрегата,кораб,дръзки,бургас,станишев,близнаков