Показаха колекцията тракийски съкровища на Васил Божков във НИМ
СОФИЯ - НИМ - Представяне на изложбата „Тракия и древният свят – колекция Васил Божков”

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове са показани в изложбата „Тракия и Древният свят – колекция на Васил Божков”, която се откри днес в Националния исторически музей.  
„Днес в Националния исторически музей се открива, според мен, най-значимата изложба в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите. Това е изложбата на колекцията на Васил Божков, събирана през последните 15 години от известния български бизнесмен. В неговата колекция тематично той събира златни, сребърни, бронзови и керамични съдове от античната епоха.
Колекцията на Васил Божков е напълно законна, това каза пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. „Съгласно новия закон за паметниците – тази колекция е напълно законна. Тя е декларирана в Националния исторически музей, а в момента ние извършваме идентификацията и регистрацията. Беше проверяван няколко пъти г-н Божков от Прокуратурата и съответните органи и се установи, че колекцията наистина е законна”, каза Божидар Димитров.
По думите на Божидар Димитров - една голяма част от предметите в колекцията, не са в резултат на иманярски разкопки, каквито Божков не е правил. „Действително, някои предмети са купени в България от други колекционери. Но основната маса от тях са закупени по западноевропейски и американски аукциони, където вече са били изнесени предмети в миналото, дори още от стара буржоазна България или пък – още по време на османското робство.
На журналистически въпрос относно подробности по произхода на експонатите проф. Иван Маразов отговори, че в такива случаи на търговете се съобщава, че предметът е с произход Иран и повече няма как да се добие информация.
Проф. Валери Стефанов (председател на Съюза на колекционерите в България) и Кирил Христосков (изпълнителен директор на Фондация „Тракия”)
траки,тракийски,съкровища,съкровище,колекционерство