ДКЕВР прие всички предложения на Националната гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите”
София - Националната гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите”

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

ДКЕВР прие всички предложения на Националната гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” и гражданско движение ДНЕС, стана ясно днес след среща в Народното събрание с председателя Цецка Цачева. На брифинг след това Красимир Луканов, председател на инициативния комитет обяви, че „Днес е един хубав ден за българската демокрация. Нашите предложения се приемат от ДКЕВР. Като председател на тази инициатива и от името на цялото движение ДНЕС, сме много удовлетворени от тази малка победа на гражданския сектор, защото смятаме, че това ще даде една нова енергия на гражданското общество у нас”. По думите му, това е само една крачка и предстои дълъг път, докато исканията на организациите станат реалност. Луканов посочи, че на електронната поща са получени 17 000 жалби в битката срещу монополистите, а юристите на движенията вече дават безплатни съвети на гражданите.
След като сигналите са били обобщени, от „Днес” и Националната гражданска инициатива предлагат още искания: Да се въведе електронна фактура на монополните услуги, да се въведе картова предплатена услуга за консумация на електрическа енергия и по възможност – за останалите монополисти. Исканията включват и да не се искат каквито и да е такси за регистрация на нови абонати, които представлявали увеличение на цената на монополната услуга, както и да не се въвежда такса електромер и водомер. Постъпили са и искания във връзка със зачестилите жалби от мобилните оператори: в случай на предварително прекратяване на договорите, таксите за неустойки да не надвишават 10 % от оставащата сума за месечни такси на абоната.
Клаузите в договорите за мобилни услуги да са ясно формулирани и да не се използват дребни шрифтове, които да заблуждават гражданите. Освен това да се прилагат стриктно механизмите за бърз и лесен пренос на номерата на един мобилен оператор към друг.
На 22 декември 2010 година движение ДНЕС и Националната гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” внесоха предложения за промяна в канцеларията на Парламента под които 700 000 души са сложили своя подпис.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и Анжелика Цокова, член на инициативния комитет срещу монополите
гражданско движение днес,гражданско общество,монопол,парламент