Фоторепортерка на свободна практика спечели голямата награда на конкурса БГ Пресфото 2011
Победители в конкурса БГ Пресфото 2011

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Фоторепортерката на свободна практика Емилия Маслинкова спечели галямата награда на конкурса БГ Пресфото със серията снимки за двете самотни жени - джуджета в село Ресилово, познати ни от репортажа на Мартин Карбовски. Много висока позиция в номинациите спечели и портретът и на бай Добри, просякът, който дари 35 700 лева на храм-паметник Александър Невски в София. Втора позиция спечели Иво Данчев, сътрудник на българския Нешънъл Джиографик със серията си за резервата за орли в Източните Родопи, посветена на проблемите на тези птици. Трето място взе единичен кадър на Боби Николов от вестник "Сега", показващ един уморен Бойко Борисов, който не се е отказал да шутира топката пред погледите на многобройни сеирджии. Четвърто място е за кореспондента на агенция Булфото в Хасково за репортажа за самотната майка, която протестирайки с бебето си, се опита да пробие кортежа на НСО. Специална награда, с изключително висок резултат при гласуването, изправерващ подгласниците в класацията, грабна регионалният мениджър на Булфото във Варна Любомир Бенковски със снимката си на двама огромни сумисти в заден план. Поради специфичния характер на сюжета, журито реши да го награди отделно, извън общия ред.

В новата категория за участници до 23 годишна възраст първото място безапелационно отиде при 19-годишния Денислав Стойчев от Ямбол за репортажа му от събарянето на прословутия цигански блок 20. Второто място е за живеещия в Испания младеж Димитрий Стефанов, който е разработил темата за смъртта, а третото място е на живеещия във Великобритания Иван Манчев за изследване сред татуиращите се млади хора на Острова.

В журито участва учередителката на Чехпресфото и редакторка от Уърлдпресфото Даниела Мразкова от Чехия, а дистанционно по Интернет гласуваха Дийн Кокс и Дафни Енгъл от "Ню Йорк Таймс" и фотофестивала в Перпинян.

Първата награда от 3000 лева е осигурена от Ротари клуб София Център, изложбата е спонсорирана от куриерска фирма Еконт, която все по-плътно застава зад инициативите на фоторепортерите в България, сред наградите ще има фотоапарат "Никон" и часовник "Тисо" от "Джулиани".

Тази година патрон на конкурса е столичният кмет Йорданка Фандъкова. Столична община осигурява една от наградите, която ще бъде връчена лично от кметицата на откриването на изложбата на 16 март в Галерията за чуждестранно изкуство.

Ето и списъка на журито:

- Даниела Мразкова - ЧехПресфото,
- Гергана Костадинова - Агенция БГНЕС
- Емануела Захариева - Българска телеграфна агенция,
- Десислава Бинева -изп. дир. наСИБ,
- Иван Григоров –Агенция Блиц
- Красимир Свраков –в.Стандарт
- Евгени Димитров - Агенция Булфото и Ротари клуб "София център"
- Виктор Гилтяй- в.Труд,
- Велислав Николов – в.Сега
- Георги Папакочев- журналист и преподавател
По интернет гласуват
- ANGLE Daphne - New York Times
- COX Dean C.K. - freelancer
Снимката на Емил Джумайлиев, която показва как жандармерията закрива с коли протестни плакати на пътя на кортежа на руския президент Владимир Путин
медии,фоторепортери,фоторепортаж,bgpressphoto,