Космополитни корморани живеят във варненското езеро
Варна - Корморани

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Големият корморан е една от птиците с най – широко географско разпространение.  Можем да го срещнем от Лабрадор до Австралия, минавайки през Гренландия, Исландия, Средиземноморието, Южна Африка и Евразия. Семейството на кормораните е представено от около 30 вида.
Кормораните обичат речните устия, големите водни течения, заобиколени от гори, както и скалистите крайбрежия по целия свят. Това са животни, които рядко живеят изолирано. Те предпочитат големите ята, като по време на прелетите се издигат на голяма височина, образувайки триъгълник. Апетитът на корморана е изключителен. Установено е, че един корморан е в състояние да погълне 30 риби с големината на херинга за един ден! Корморанът е толкова лаком, че понякога в Китай и Япония са го използвали за риболов. Завързвали около шията му връвчица. Когато хванел плячката си, пръстенът стягал гърлото му, за да му попречи да я глътне, а риболовецът бързо изваждал рибата от човката. Продължителността на живота на корморана е значителна за една птица – около 40 години.
Кормораните са накацали по изоставени метални конструкции в езерото
Варна,Корморан,птици,птицакорморан