Извадиха мъжки скелет на 80 века край врачанското село Оходен
Село Оходен - Враца - Археологическа операция по изваждането на човешки останки

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Най-старият европеец май ще се окаже врачанин, стана ясно днес на терена на уникалната археологическа операция по изваждането на едни от най-старите човешки останки в Европа в село Оходен край Враца.   Скелет на мъж, погребан преди повече от 8 хиляди години и представител на най-ранната земеделска цивилизация по нашите земи, бе изваден и транспортиран до Врачанския исторически музей, където ще прави компания на дама, само с около 100 години по-млада от него - женски скелет, изкопан по-рано на същото място. Археолозите са нарекли жената Тодорка, а мъжа - Христо. Откривателят - археологът Георги Ганецовски, разказа, че Христо е протоевропеиден тип на около 30-35 години, а Тодорка е медитерански тип, което свидетелства за контакт между различни култури по онова време.
Мъжкият скелет е престоял в погребалната яма 80 века и не е пострадал от човешка намеса. Останките са опаковани в гипсово корито, за да се пренесат невредими до Врачанския музей. Ръстът на праисторическия мъж е около 165 см. Краката му са сгънати наляво и кръстосани в поза "хокер". Главата е обърната на изток, което е свързано с мъжкото начало, а именно със слънцето. До главата му са поставени погребални дарове – керамичен съд със сферична форма, съвсем запазен до днес, а до рамото му – кремъчен нож. Виждат се следи от овъглени кости и счупени глинени съдове, което според археолога показва, че е извършена погребална церемония. Според учените находката е представител на най-ранния - монохромния неолит. Археологът разказа още, че селището най-вероятно се е препитавало от производство на кремък, съдейки по големите количества кремъчни инструменти там, надвишаващи по брой глинените останки. От биологичния материал на Тодорка е правен въглероден анализ за възраст, а от Христо периодът е оценен по керамиката в погребението.
Разкопките са спонсорирани от консултантски консорциум "Ей Си Екс" с председател бившия народен представител Иван Стаматов.
Керамични находки на обекта
Министерство на културата,Регионален исторически музей Враца,скелет на мъж,погребение,8000 години,най-ранна земеделска цивилизация,археология,история,праисторическо погребение