Бронзова брадва с животинска украса и много калъпи за бронз откриха археолози край Нова Загора
Нова Загора - Разкопки по трасето на АМ "Тракия"

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Серия интересни находки откри екипът на археоложката Татяна Кънчева при разкопки около строежа на ЛОТ 2 на автомагистрала Тракия  в местността Юрта до село Загорци. Голямото откритие на археолозите е намерената бронзова култова брадва. Тя е датирана в ранната желязна епоха. Украсата й върху бронзовата ос се състои от пет животински глави на диви и домашни животни: бик, елен, козел, овен. Изпълнението е силно стилизирано, в характерния за траките „зверинен” стил. Към оста е била прикрепена желязна дръжка, корозирала. Тракийските култови брадви са изключително редки и ценни находки, които свидетелстват за високото ниво на развитие на тракийското общество. Те са използвани като жезли в извършване на религиозни ритуали.
Разкрити са изцяло и частично руини от четири глинени жилища с пещи, от които са останали подовете и част от свода. Много съдове са намерени на място. В едно от жилищата е добре изградена пещта, която е с подложка от керамични фрагменти и площадка отпред.
Намерени са 7 каменни калъпа за изливане на бронзови сечива – брадви, игли и др. Обикновено при разкопки на обект се счита за добро постижение намирането на един калъп, а тук са цели седем, радват се археолозите.
Голямо количество ръчни мелнички - хромели, каменни брадви, тесли са сред находките. Намерени са две железни фибули (накити, наподобяващи безопасни игли), които се отнасят към типа тесалийски фибули.
С предачеството са свързани намерените глинени прешлени за вретено, някои от които са украсени. Изключително интересна е богатата колекция от глинена антропоморфна култова пластика.
Строителството на магистралата е задължително предшествано от археологически проучвания на терена. За съжаление, този обект няма да бъде изцяло претърсен, заради намалено финансиране, и евентуалните нови находки могат да бъдат навеки погребани под бетон и асфалт, алармират археолозите.
Голямото откритие на археолозите - бронзова култова брадва
археология,древност,история,архологически проучвания,