Българският и американският поп-арт си дадоха среща в Музейната галерия за модерно изкуство в София
СОФИЯ - Творби на Анди Уорхол и чалга звезди в Музейната галерия за модерно изкуство

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

10-те култови отпечатъка на Анди Уорхол с образа на Мерилин Монро и най-малко 4500 кубика силикон нажежиха обстановката при откриването на изложбата с творбите на американския идол на поп-арта   в първия ден на пролетта, подкрепено от присъствието на 10 идолки на българския поп-арт - осем чалга звезди и две поп-певици. Всичките 10 звезди се появиха силно "наточени" с най-екстравагантни облекла, аксесоари и гримове. На всяко изображение на Мерилин Монро съответстваше по една българска сочна нейна последователка - чалга певиците Камелия, Анелия, Соня Немска, Десислава, Емилия, Преслава, Глория, Ивана и техните поп-колежки ЛиЛана и Аксиния.
За първи път всичките 10 различни изображения на поп иконата ще бъдат показани пред българската публика. Дело на един от основателите на поп арта, Анди Уорхол, ликът на Мерилин e изобразен чрез семпла репродуктивна техника и в същото време с изключително въздействащ ефект. Откритието на художника се състои в това, че един и същи образ в различен цвят има напълно различно въздействие върху зрителя. Анди Уорхол използва за серията “Мерилин Монро” снимка на известния фотограф Джийн Корнман от филма „Ниагара” /1953 г./, в който звездата на Мерилин изгрява. Създадените през 1967 година сериграфии са в десет цветови комбинации. Появявайки се на пазара, първоначално са били продавани за по няколкостотин долара. В края на 90-те години цената им достига до 125 000 долара. Към настоящия момент на световния пазар оригинална сериграфия от серията „Мерилин” достига цени между 150 и 280 хиляди долара. Едни от най-големите музеи в света – Музеят за Модерно Изкуство (MоMA) и Музеят Гугенхайм в Ню Йорк – притежават в колекциите си тези творби. През 2009 година Анди Уорхол е в класацията на най-продаваните и скъпи художници в света. Преди него по продажби и цена е само Пабло Пикасо.
Изявата е част от инициативите на VIVACOM Фонд за представяне на стойностното световно изкуство пред българската публика. Акцент от събитието е благотворително събиране на средства за създаване на Детска Академия за изобразително изкуство.


Анелия, решена в черно-бяло пред черно-белия отпечатък на Мерилин Монро
поп-арт,попарт,чалга,уорхол