Отбелязваме Националния празник в цялата страна
София - 3 март

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

С тържествена церемония по издигането на националния флаг пред Паметника на Незнайния воин отбелязваме 132-та годишнина от Освобождението в София.  Президентът Георги Първанов прие строя на почетния караул, построен в чест на Трети март, и поздрави гвардейците. Трибагреникът беше издигнат под звуците на националния химн и топовни салюти. На церемонията присъстваха също премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева, президентът (1990-1997) Желю Желев, депутати, министри, националният омбудсман Гиньо Ганев, висши военни, представители на Българската православна църква и на Главното мюфтийство, дипломати, военни аташета. При засилени мерки за сигурност бяха допускани и обикновените граждани.
В Хасково 87-годишният Ангел Борисов реши да отдаде заслуженото на освободителните войски, като развее знамето на днешната Руска федерация. На площад „Свобода”, пред Паметника на Незнайния воин хасковлии честваха годишнината от Освобождението.
Стотици пловдивчани се събраха пред Паметника на Цар Александър Втори Освободител на Бунарджика в днешния ден, за да отпразнуват Националния празник. След военните почести върволица от граждани се изви пред паметника на Александър Втори, за да поднесе венци и цветя.
В Ловеч поднесоха венци и цветя пред паметника на Тодор Кирков в квартал "Вароша". Официални лица и граждани почетоха с минута мълчание паметта на загиналите за Свободата на България.
На 3 март (нов стил) през 1878 г. в градчето Сан Стефано (днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул) Русия и Османската империя подписват предварителен договор, с който се слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г.За първи път Денят на Освобождението на България е отбелязан във Велико Търново на 19 февруари (по стар стил) 1880 г. по инициатива на депутатите от Учредителното събрание, което заседава в Старата столица от 10 февруари до 16 април 1879 г. Според архивите решението празникът да бъде отбелязан като "Ден на възшествието на престола на император Александър Втори и заключение на Санстефанския мирен договор" е взето една година след историческото събитие.
Президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева
национален празник,3 март,освобождението на българия от турско робство,освобождение на българия от турско иго,официално,палто,ляв профил,десен профил,лъв,статуя