Сребърни съдове с орнаменти откриха археолозите в новата тракийска гробница край Караново
Село Караново, община Нова Загора - Открита гробница на тракийски аристократ

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Сребърни съдове откриха археолозите в зиданата сводеста гробница, открита от екипа на археолога Веселин Игнатов край Караново, новозагорско.  Погребалната камера с размери 3 на 4 метра е на тракийски аристократ от последните десетилетия на I век – първите на ІІ в. сл. Хр. Погребението е изключително богато, ако се съди по намерените в началото на разкопките прощални дарове. Две сребърни чаши с изображения на бога на любовта Ерос и уникални стъклени съдове, са сред най-ценните предмети намерени досега. Разкритият до този момент погребален инвентар съдържа още бронзова кана, леген с дръжка, патера с дръжка, наподобяваща глава на овен, канделабър (голям бронзов свещник), ойнохое (бронзова каничка), глинени балсамарии, комплект от 5 броя стригили със стригилодържач (набор сърповидни бронзови остриета за лична хигиена, съпътстващ атлетите и войните ) и други. Впечатлява наличието на 2 броя умбо (металната изпъкналост на щита), което подсказва че вероятно в гробницата ще бъдат открити оръжия на погребания аристократ – мечове, копия и други. Веселин Игнатов предполага, че сред находките ще присъстват още мастилница, лампа, столче, вероятно личен комплект хирургически инструменти и други вещи, принадлежали на знатния покойник.
Археолозите от експедиция „Караново 2009 – 2010” на Исторически музей Нова Загора, са едва в началото на проучването, прониквайки през пластове пръст, изпълнили вътрешността на камерата след рухването на тухления свод през античността. „Съществува значителна вероятност за още по-ценни находки в хода на проучването.”, смята Игнатов.
До края на годината, на мястото на проучванията, се предвижда изграждането на заслон, под който да продължи работата на археолозите през предстоящите зимни месеци.

Присъствието в близост до гроба на аристократа на колесница, потвърждва наличието на особен ритуал, съпътстващи полагането на античните коли при погребенията на знатните траки – полагането на коне, дарове, извършваните излияния и жертвоприношения.
След установяването на римското господство в земите на траките през 40-те години на I век, до края на II в. тракийската аристокрация притежава добър икономически статут, сравнителна независимост и земеделски владения, което дава възможност на тракийските знатни, да притежават огромно състояние, както и по няколко колесници, позволявайки им да „вземат” със себе си множество предмети в Царството на сенките.

Веселин Игнатов е водещ европейски специалист по антични коли. През 2007 година, при разкопки в местността Триъгълника открива 2 двуколки, а през 2008 г. и 1 четириколка отново в могила до Караново. Материали и снимки за откритията му намират място в американското списание Archeology.
Мечтата му е, край Караново, да бъде изграден Център за популяризиране и проучване на античната кола, който да съхранява и разпространява историята на тракийските колесници, най-големите находки свързани с тях, древните ритуали, съпътстващи полагането на колите при погребенията и др.

Финансирането на разкопките е по проект на ОББ "Български столици, твърдини и светини", който извън българското Средновековие подкрепя научни и археологически работи, свързани с наследството на античните цивилизации по нашите земи - траки, елини, римляни.
Обединена българска банка и Сдружение "Културни проекти”, заедно с Община Нова Загора ще финансират продължаването на разкопките, като част от съвместното си сътрудничество, стартирало през месец септември с изложбата "Златната колесница на траките" в София. Ще се търсят и допълнителни средства от обществени и частни организации.

Повече информация за дейността на ОББ в подкрепа на културно-историческото наследство, вижте на www.svetini-bg.net.
Повече информация за дейността на Сдружение „Културни проекти”, вижте на www.culturalprojects.org.

Уникални стъклени съдове, са сред най-ценните предмети намерени досега
Село Караново,община Нова Загора,гробница на тракийски аристократ,зидана сводеста гробница,експедиция Караново 2009 – 2010,Исторически музей Нова Загора,ОББ,Сдружение Културни проекти,обединена българска банка,археология,находка,находки,траки,тракология,разкопки,археологически разкопки