Професор Николай Овчаров показа реставрирани находки от средновековен манастир
София - Представяне на реставрирани накити от средновековието

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Археолозите професор Николай Овчаров и д-р Хитко Вачев заедно с Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново показаха в пресклуб БТА реставрирани златни и сребърни накити  на високопоставени български боляри от ХІІІ и ХІV век, открити при току-що завършилите археологически разкопки във великотърновския средновековен манастир "Св. Св. Петър и Павел". Археолозите са изкопали 100 предмета, които ще бъдат изложени в музея в старата столица. Една от най-ценните находки е пръстен от масивно сребро, върху който от емайл са направени орнаменти, изобразяващи лилии - символите на френския кралски двор. Уникални архитектурни находки са направени при разработването на църквата „Св. Иван Рилски", за която дълги години само се е предполагало, че съществува. Там през 12 век са били пренесени мощите на Рилския светец. Откритите до момента над 600 артефакти ще бъдат показани в една временна изложба до края на тази година в музея на старата столица Велико Търново.

Професор Николай Овчаров показва част от намерените предмети при археологически разкопки в средновековен манастир "Св. Св. Петър и Павел"
пресконференция,археология,археолог,находки,накити,пръстен,средновековие,експонат