НИМ представи археологочески находки от късноантични и средновековни крепости
София - НИМ - Археологически находки

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Националният исторически музей представи днес наскоро открити археологически находки от обитаваната през периода 4 – 13 век крепост Родостюик, намираща се в близост до Ивайловград.  Самите разкопки са в участъка на граничния кльон с Турция, на десет километра от друга стара крепост – Лютика. Археологът Ивайло Кънев и екипа му са открили монети и грамове за тежести датирани към 4 – 6 век, бронзови гривни от 11 век, коланна апликация от 10 век, човешка маска от теракота, част от глинена лампа, датирана от 4 - 6 век.
Пет бронзови кръста от края на средновековната българска държава показа директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Тази находка е датирана от края на Средновековната българска държава и е открита от археоложката Мариела Инкова, ръководител на археологическата експедиция при крепостта Калята при Якоруда. На кръстовете, които Инкова открива, светците са изписани на средовековен български език. За два от тях има вероятност да са положени мощите на светците, чиито имена са изписани върху кръстовете.

Монети открити в крепостта Родостюик
национален исторически музей,ним,археология,история,находки,