Черна керамика и скелет на насечен човек откриха археолози в тракийското селище край Нова Загора
НОВА ЗАГОРА - Разкопки на тракийско селище от археолога Константин Господинов

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Нови находки извадиха от земята археолозите от групата на Константин Господинов при проучването на тракийското селище край река Блатница на пътя на бъдещото продължение на автомагистрала Тракия.   На обекта от архаична Тракия (VІ – V в. пр. н. е.) излезнаха стъпки – вероятно от дървени колони, които оформят постройка с размери 40 х 24 м, оградена с ров с диаметър 58 м. Северно от заграденото пространство има постройка с 4 дълбоки ями на дъното, с начупени глинени съдове, повечето от които с покритие от черна ангоба. От намерените съдове по-голям е броят на трапезната керамика – кратери, амфори, паници, чаши. В рова е открит скелет на човек легнал по-корем с отделен череп. По скелета личат следи от удари с хладно оръжие. Най-вероятно скелетът е попаднал там при засипването на рова, а не при погребение, смятат археолозите.

Теренът на новостроящи се пътища и магистрали задължително се преглежда за археологически находки, преди да започнат строителните работи.
Археолози разчистват около намерения човешки скелет от архаична Тракия
господинов,константин,разкопки,траки,тракийски,тракийско,археология,древност,древни,находка,блатница,скелет,rexton