Цяло тракийско селище разкриват археолози край Нова Загора
НОВА ЗАГОРА - Разкопки на тракийско селище на река Блатница от археолога Константин Господинов

Вие се намирате в сайта на Интернет фотографска агенция "БулФото" www.bulfoto.com
     Съдържанието на сайта е защитено от Закона за авторското право. Всяко публикуване, размножаване и продажба на фотоси от този Интернет сайт без знанието и разрешението на фотографска агенция БулФото е забранено и представлява закононарушение.
затвори

потребителско име:      парола:     
Регистрирай ме   

Цяло тракийско селище, разположено на брега на река Блатница разкопават археолози под ръководството на бургазлията Константин Господинов и с помощта на колегата му Веселин Игнатов. Може би за първи път изпод земята ще излезе цяло населено място, което да говори за бита и навиците на обикновените траки.
Селището е оградено с преграден ров. Постройките са били наземни и големи по размер, видно от намерените ъглови стъпки с квадратна форма. От намерените материали археолозите съдят, че основното занимание на жителите е земеделие и животновъдство. Открити са следи от зърнени култури, прешлени за вретено, глинени тежести за тъкачен стан и части от хромели. Голямо е количеството на трапезните глинени съдове, сред които се открива и вносна гръцка керамика. Открити са части от накити изработени от бронз, кост и стъкло, както и сплави от злато, сребро и мед. Интерес представлява намерената сребърна монета на Аполония от V в. пр. Хр., което показва контактите на вътрешна Тракия с черноморските колонии. Обектът е съществувал през периода на VІ – V в. пр. Хр.

Археологът Константин Господинов показва прешлен за вретено с врязана украса, открит в селището на река Блатница
господинов,константин,разкопки,траки,тракийски,тракийско,археология,древност,древни,находка