Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Седми годишни журналистически награди Web Report отличиха съвременни български журналисти
За седма поредна година, след оспорвана надпревара, Dir.bg връчи наградите за чиста журналистика от конкурса Web Report. Отличията бяха раздадени на специална церемония в зала Event Space 2020 в София. Тази година бе връчена и почетна награда за цялостен принос към журналистиката, която отиде при напусналия ни наскоро главен редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев.

Журито на Web Report имаше задачата да избере най-добрите материали сред стотици разследвания, фото- и видеорепортажи, подкасти.

С тази отговорност се заеха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, журналистът на bTV и водещ на знаковото обзорно актуално предаване "120 минути" Светослав Иванов, главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров, главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов, Евгения Атанасова - журналист и продуцент в БНТ, журналистът и писател Анна Заркова, Ива Дойчинова - програмен директор на Радио "Фокус", Методи Владимиров - изпълнителен продуцент "Новини" в NOVA, Ваня Николова - журналист и сценарист, главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, Найден Тодоров - председател на Българската асоциация на спортните журналисти, Ирина Велева - главен редактор "Мениджър Нюз", Евгени Димитров - основател на агенция "Булфото", Илияна Захариева - директор "Корпоративни комуникации", А1, Николай Петров - старши редактор и водещ на програма "Хоризонт", БНР и Александър Попов - главен редактор на Dnes.bg.

Категориите, в които бяха отличени най-добрите журналистически материали, са "Общество", "Истински истории", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации" и "Спорт". Бяха раздадени и специалните награди на журито за подкаст, фото- и видеорепортаж, както и "Гореща точка", "Майстор на словото", "Млад автор" и "Зелено перо".

Водещи на тазгодишната церемония бяха Светла Тонева и Явор Ралинов от видеоотдела на Dir.bg, които отбелязаха, че добрият пример в журналистиката трябва да се следва. Те дадоха думата на Иван Брайков, оперативен директор на Dir.bg.

Пред гостите в зала Event Space 2020 той благодари на всички участници в конкурса Web Report. Говорейки за информационната тежест на материалите, той заяви: "Цифрите не могат да кажат всичко, защото някъде зад тях стоят неща като талант, труд и много други, които не могат да се измерят. За поредна година потърсихме авторите, чиито труд остава неоценен, но които издигат качествената журналистика отново на първа линия". Иван Брайков благодари и на журито за безпристрастните оценки.

Отличието за "Млад автор" отиде при Ангелина Ангелова за материала ѝ "В клас с трима ученици - история от Драгоман", публикуван в Scoolmedia.com. Той разказва за това какво е да учиш в защитено училище и защо 10% от учениците отпадат от учебните заведения. Наградата връчи доц. Мила Серафимова, заместник-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Носител на специалната награда на журито "Зелено перо" тази година отиде при Свилена Велчева от Ecova
a.info за "Побити камъни - побита с отпадъци история в сегашно време". Тя разказва за потресаващите гледки на микросметища в една от най-красивите природни забележителности у нас. Наградата на Велчева връчи изпълнителният директор на Delta.bg Драгомир Желев, който благодари за честта.

С Голямата награда в категория "Общество" бе отличена Анна Карадакова от NOVA за "Битка за детските сърца" - репортаж за реалностите на Националната кардиологична болница, където медицинските сестри не достигат, а тези, които са решили да останат и да се борят за детските сърца, са едва осем. Наградата ѝ връчи главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов.

Деница Суруджийска, която прие отличието от името на Карадакова, обясни, че тя не може да присъства, тъй като е на път. "От нейно име и името на NOVA приемам тази награда с благодарност и признание за вниманието. Битката за детските сърца изисква цялото внимание и подкрепа. За това - специална благодарност на екипа, направил възможен този репортаж".

В категория "Истински истории" бе отличен Георги Караманев за "Дигитални истории": Исус. Програмистът, дошъл от гетото" - историята на Исус Костов, който успява да победи средата, предубежденията и дори себе си, за да постигне мечтата си. Към днешна дата "Джизъс", както го наричат приятелите, е софтуерен инженер в реномирана компания. Наградата си Караманев получи от Методи Владимиров, изпълнителен продуцент "Новини" в NOVA.

Голямата награда в категория "Икономика" отиде при Михаил Мишев от Klinklin.bg за "Ромите ни претопяват - не! Те са ключ към икономически подем". Авторът разказва как често маргинализираните и подценявани роми, с правилните възможности и подкрепа, могат да допринесат значително за икономиката и запазването на България. Наградата връчи ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, като от името на Мишев я прие журналистът Калоян Константинов.

Самият Калоян Константинов също получи награда - в категория "Култура и изкуство", за разследването "Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия" в Klinklin.bg. Той разкрива как директорката Ярослава Бубнова възлага обществена поръчка, в която всяко едно от общо 156 пера е завишено между 2 и 10 пъти, на фона на острата нужда от добро управление на оскъдния бюджет за култура през 2023 г. Наградата връчи художникът Иван Яхнаджиев.

Носител на голямата награда в категория "Технологии и иновации" тази година е Мая Димитрова от БНТ за "Черният пазар на политическата реклама: Как партиите ни манипулират в социалните мрежи?". В репортажа си Димитрова разказва как партии създават на тъмно собствени мрежи за влияние, с които манипулират избирателите през различните социални медии на прага на настоящата предизборна кампания. Наградата връчи Илияна Захариева - директор "Корпоративни комуникации" в А1.

Отличието в категория "Спорт" отиде при Петър Георгиев от БНТ за "Смелото сърце на Георги Пеев - репортаж за един шампион". Той впечатли журито с вълнуващата си история за дългия път до световния връх на Пеев, който преди това трябва да се пребори в други по-трудни битки - да получи сърце и бъбрек. Георги Пеев, който присъства на церемонията, връчи наградата, като от името на Петър Георгиев я прие колегата му Теодор Борисов.

Специалната награда на журито за подкаст отиде при Константин Мравов, БНР/Binar за "Destructive Creation за ПСА, графитите и лицемерието на Столична община". Той грабна журито с фрагменти от историята на едни от най-значимите улични артисти сред децата на демокрацията. Наградата му връчи водещият Ники Кънчев, който в началото на словото си отдаде почит към Борислав Зюмбюлев.

Носител на специалната награда на журито за фоторепортаж пък е Юлиан Тодоров от Lap.bg за великолепните кадри, пресъздаващи емоцията от "Мачът на надеждата". Наградата му бе връчена от основателя на агенция "Булфото" Евгени Димитров.

Специалната награда на журито за видеорепортаж отиде при Станимира Атанасова от bTV за "Винаги ДЖУЛИЯ" - спиращ дъх репортаж за един скок, който завинаги променя живота на Джулия Гирети, но не пречупва нейния дух. Наградата връчи Рени Чавдарова от видеоотдела на Dir.bg, която заяви, че това е празник за всички.

Специалната награда на журито "Гореща точка" грабна Петър Нанев от bTV, който дръзна да отиде "На границата с "Хизбула", влезе при сухопътната войска на Израел и разговаря с оцелелите от клането в кибуц Беери. Наградата връчи журналистът, обиколил не една и две горещи точки, Георги Милков.

Нанев заяви, че тази награда споделя "с един Краси Първанов". "Имаме много незабравими и не толкова приятни моменти. Благодарим на bTV, че ни изпрати там. Mоля за аплодисменти за този фестивал - наричам го така, защото в днешно време много малко хора харчат пари за журналистика".

Като "Майстор на словото" журито отличи Райко Байчев от Actualno.com за великолепния прочит на любовната история на Лора и Пейо Яворов - "Ида и аз подир нея". Наградата връчи друг безспорен майстор на словото - водещият на "120 минути" по bTV Светослав Иванов.

Специалната награда на журито за журналистическо разследване отиде при Мария Ванкова от bTV за "Лекарство на всяка цена - 4 г. по-късно" и тежкия отговор на въпроса може ли НЗОК да плаща 100 млн. лв. по-малко за онкомедикаменти на година. Наградата връчи журналистът и писател Анна Заркова, която провери дали изкуственият интелект би се съгласил с избора на журито и получи потвърждение и от него.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".
01.06.2024
Share
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 833 KB
размери: 2192X3288 px
автор: Евгени Димитров
Иван Брайков, оперативен директор на Dir.bg.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1471 KB
размери: 2666X4000 px
автор: Евгени Димитров
Водещи на тазгодишната церемония бяха Светла Тонева и Явор Ралинов от видеоотдела на Dir.bg
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1015 KB
размери: 2356X3534 px
автор: Евгени Димитров
Още в началото на церемонията бе връчена специално отличие - почетна награда за цялостен принос към журналистиката. Тя отиде при напусналия ни наскоро и неочаквано главен редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Наградата прие колегата му Георги Милков, който е работил дълги години със Зюмбюлев.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 963 KB
размери: 2666X4000 px
автор: Евгени Димитров
Още в началото на церемонията бе връчена специално отличие - почетна награда за цялостен принос към журналистиката. Тя отиде при напусналия ни наскоро и неочаквано главен редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Наградата прие колегата му Георги Милков, който е работил дълги години със Зюмбюлев.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1611 KB
размери: 2667X4000 px
автор: Евгени Димитров
Участниците в церемонията отдадоха почит на Борислав Зюмбюлев с минута аплодисменти
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 460 KB
размери: 1661X2498 px
автор: Евгени Димитров
Отличието за "Млад автор" отиде при Ангелина Ангелова за материала ѝ "В клас с трима ученици - история от Драгоман", публикуван в Scoolmedia.com. Той разказва за това какво е да учиш в защитено училище и защо 10% от учениците отпадат от учебните заведения. Наградата връчи доц. Мила Серафимова, заместник-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1156 KB
размери: 2345X3518 px
автор: Евгени Димитров
доц. Мила Серафимова, заместник-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1140 KB
размери: 2464X3697 px
автор: Евгени Димитров
Носител на специалната награда на журито "Зелено перо" тази година отиде при Свилена Велчева от Ecovarna.info за "Побити камъни - побита с отпадъци история в сегашно време". Тя разказва за потресаващите гледки на микросметища в една от най-красивите природни забележителности у нас. Наградата на Велчева връчи изпълнителният директор на Delta.bg Драгомир Желев
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1359 KB
размери: 2375X3562 px
автор: Евгени Димитров
Специалната награда на журито за видеорепортаж отиде при Станимира Атанасова от bTV за "Винаги ДЖУЛИЯ" - спиращ дъх репортаж за един скок, който завинаги променя живота на Джулия Гирети, но не пречупва нейния дух.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1182 KB
размери: 2475X3713 px
автор: Евгени Димитров
Специалната награда на журито за подкаст отиде при Константин Мравов, БНР/Binar за "Destructive Creation за ПСА, графитите и лицемерието на Столична община". Той грабна журито с фрагменти от историята на едни от най-значимите улични артисти сред децата на демокрацията. Наградата му връчи водещият Ники Кънчев
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1518 KB
размери: 2419X3629 px
автор: Евгени Димитров
Ники Кънчев
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1413 KB
размери: 2612X3917 px
автор: Евгени Димитров
Специалната награда на журито "Гореща точка" грабна Петър Нанев от bTV, който дръзна да отиде "На границата с "Хизбула", влезе при сухопътната войска на Израел и разговаря с оцелелите от клането в кибуц Беери. Наградата връчи журналистът, обиколил не една и две горещи точки, Георги Милков.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 945 KB
размери: 2229X3344 px
автор: Евгени Димитров
Като "Майстор на словото" журито отличи Райко Байчев от Actualno.com за великолепния прочит на любовната история на Лора и Пейо Яворов - "Ида и аз подир нея". Наградата връчи друг безспорен майстор на словото - водещият на "120 минути" по bTV Светослав Иванов.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1578 KB
размери: 2413X3620 px
автор: Евгени Димитров
Светослав Иванов
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1085 KB
размери: 2355X3533 px
автор: Евгени Димитров
Отличието в категория "Спорт" отиде при Петър Георгиев от БНТ за "Смелото сърце на Георги Пеев - репортаж за един шампион". Той впечатли журито с вълнуващата си история за дългия път до световния връх на Пеев, който преди това трябва да се пребори в други по-трудни битки - да получи сърце и бъбрек. Георги Пеев, който присъства на церемонията, връчи наградата, като от името на Петър Георгиев я прие колегата му Теодор Борисов.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1108 KB
размери: 2409X3614 px
автор: Евгени Димитров
Георги Пеев
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1048 KB
размери: 2378X3568 px
автор: Евгени Димитров
Носител на голямата награда в категория "Технологии и иновации" тази година е Мая Димитрова от БНТ за "Черният пазар на политическата реклама: Как партиите ни манипулират в социалните мрежи?". В репортажа си Димитрова разказва как партии създават на тъмно собствени мрежи за влияние, с които манипулират избирателите през различните социални медии на прага на настоящата предизборна кампания. Наградата връчи Илияна Захариева - директор "Корпоративни комуникации" в А1.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1344 KB
размери: 2382X3574 px
автор: Евгени Димитров
Илияна Захариева - директор "Корпоративни комуникации" в А1.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 602 KB
размери: 1960X2951 px
автор: Евгени Димитров
Калоян Константинов получи награда в категория "Култура и изкуство", за разследването "Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия" в Klinklin.bg. Той разкрива как директорката Ярослава Бубнова възлага обществена поръчка, в която всяко едно от общо 156 пера е завишено между 2 и 10 пъти, на фона на острата нужда от добро управление на оскъдния бюджет за култура през 2023 г. Наградата връчи художникът Иван Яхнаджиев.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1034 KB
размери: 2279X3419 px
автор: Евгени Димитров
Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1328 KB
размери: 2568X3852 px
автор: Евгени Димитров
Голямата награда в категория "Икономика" отиде при Михаил Мишев от Klinklin.bg за "Ромите ни претопяват - не! Те са ключ към икономически подем". Авторът разказва как често маргинализираните и подценявани роми, с правилните възможности и подкрепа, могат да допринесат значително за икономиката и запазването на България. Наградата връчи ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, като от името на Мишев я прие журналистът Калоян Константинов.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1849 KB
размери: 2666X4000 px
автор: Евгени Димитров
Голямата награда в категория "Икономика" отиде при Михаил Мишев от Klinklin.bg за "Ромите ни претопяват - не! Те са ключ към икономически подем". Авторът разказва как често маргинализираните и подценявани роми, с правилните възможности и подкрепа, могат да допринесат значително за икономиката и запазването на България. Наградата връчи ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, като от името на Мишев я прие журналистът Калоян Константинов.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1062 KB
размери: 2311X3467 px
автор: Евгени Димитров
В категория "Истински истории" бе отличен Георги Караманев за "Дигитални истории": Исус. Програмистът, дошъл от гетото" - историята на Исус Костов, който успява да победи средата, предубежденията и дори себе си, за да постигне мечтата си. Към днешна дата "Джизъс", както го наричат приятелите, е софтуерен инженер в реномирана компания. Наградата си Караманев получи от Методи Владимиров, изпълнителен продуцент "Новини" в NOVA.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 960 KB
размери: 2366X3549 px
автор: Евгени Димитров
Методи Владимиров, изпълнителен продуцент "Новини" в NOVA.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1077 KB
размери: 2398X3598 px
автор: Евгени Димитров
Главния редактор на Dir.bg Никола Костадинов.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 943 KB
размери: 2369X3553 px
автор: Евгени Димитров
Специалната награда на журито за журналистическо разследване отиде при Мария Ванкова от bTV за "Лекарство на всяка цена - 4 г. по-късно" и тежкия отговор на въпроса може ли НЗОК да плаща 100 млн. лв. по-малко за онкомедикаменти на година. Наградата връчи журналистът и писател Анна Заркова, която провери дали изкуственият интелект би се съгласил с избора на журито и получи потвърждение и от него.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 1225 KB
размери: 2451X3677 px
автор: Евгени Димитров
С Голямата награда в категория "Общество" бе отличена Анна Карадакова от NOVA за "Битка за детските сърца" - репортаж за реалностите на Националната кардиологична болница, където медицинските сестри не достигат, а тези, които са решили да останат и да се борят за детските сърца, са едва осем. Наградата връчи главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов. Деница Суруджийска, която прие отличието от името на Карадакова, обясни, че тя не може да присъства, тъй като е на път.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 193 KB
размери: 812X1288 px
автор: Антон Тошков
Носител на специалната награда на журито за фоторепортаж пък е Юлиан Тодоров от Lap.bg с кадри, пресъздаващи емоцията от "Мачът на надеждата". Наградата му бе връчена от основателя на агенция "Булфото" Евгени Димитров.
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 344 KB
размери: 1375X2063 px
автор: Антон Тошков
Носител на специалната награда на журито за фоторепортаж пък е Юлиан Тодоров от Lap.bg с кадри, пресъздаващи емоцията от "Мачът на надеждата". Наградата му бе връчена от основателя на агенция "Булфото" Евгени Димитров. "Много се вълнувам, че в нашия занаят продължава да има хора ентусиасти, които да работят за това нещата да се виждат по-добре, да дадат погледа, който ще ни накара да мислим и да излязат от момента, в който търсим непременно лесното, бързото и разбираемото за всички. Фоторепортерът трябва да води, не само да следва. В това отношение се радвам, че ще дадем наградата на един младеж, който си позволи да излезе извън стандартите на спортното снимане".
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 636 KB
размери: 1268X2454 px
автор: Антон Тошков
Наградените на церемонията
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 658 KB
размери: 1396X2404 px
автор: Антон Тошков
Журито на церемонията
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 921 KB
размери: 1800X2700 px
автор: Евгени Димитров
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 828 KB
размери: 1641X2461 px
автор: Евгени Димитров
СОФИЯ - Event Space - Церемония по връчването на седми годишни журналистически награди Web report на Dir.bg
01.06.2024
тегло: 947 KB
размери: 2362X3543 px
автор: Евгени Димитров

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz