Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Откриха изложбата '' МЕХУРИ, издишване'' на Нели Гаврилова

Художественият експеримент „Мехури, издишване“, проследява реакциите на потопени във вода хора, като документира мига на рязко издишаният от тях въздух. Сливането на въздуха и водата създават странни приказни сюжети, една сюрреална бълбукаща ферия от цветни мехури в която всичко е непредсказуемо. Именно тук, в това нетипично и ограничено от мен пространство, действието за секунди достига кулминация . Реакциите са неочаквани и непредсказуеми. Някои от участниците реагират стоически с ирония и насмешка, сякаш застинали във вихъра на детските илюзии …. Други, издишвайки се борят с границите на собственото си съзнание, изхвърляйки с облекчение страховете си в безкрая на водата, а тя е всичко, което сме и което не сме.
Издишаният облак въздушни мехури е изчистеният вариант на алтернативата на днешния живот. Мехури, пълни с цветни сънища и удовлетворение, или с невъзможни битки и посредствена умора. Инсценирана реалност, в която човешката същност има възможност да се докосне за миг до осъзнаването колко би струвало да бъдеш свободен. Макар и в друг свят..
Представените фотографии касаят обикновения човек - стремящ да се идентифицира, търсещ справедливо обществено признание, често принуден да се лута в пространство, в което правилата са размити някъде между полюсите на илюзорния и реалния свят. Човекът, който предизвиква и бори страховете си и не спира да се търси - в светa отвън, който има своите ограничения ­- ред, дисциплина и обусловени граници или в света отвътре - безкраен, изпълнен с подреденост и комфорт.
Нели Г.


Нели Гаврилова е едно от водещите имена в съвременната артистична фотография. Нестандартни решения, перфектно владеене на композицията, категоричен майстор в портретната и актовата фотография. Автор е на 21 самостоятелни фотоизложби в България и чужбина. Нейни фотографии са собственост на Национална художествена галерия - София, Градска художествена галерия - Пловдив, както и на различни частни колекции. Носител е над 20 престижни награди от национални и международни биеналета и конкурси
19.06.2023
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz