Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Откриха изложба и валидираха марка за 100-годишнината на Генко Генков
През 2023 гаденя се навършиха 100 години от рождението на художника Генко Генков. По този повод в Софийска градска художествена галерия и галерия-музей „Дечко Узунов“ се откри голяма изложба с произвезения на художника.
В залите на СГХГ са представя над сто творби на Генко Генков, създадени в периода от 1949 до 2005 г. Създал огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер, и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.
В галерия-музей „Дечко Узунов“ експозицията „Търсене на образа“ предлага среща със запазените академични етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите в областта на графиката – литография и офорт.
Изложбата се организира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Национален дарителски фонд „13 века България“, със съдействието на държавни, общински и частни колекции от София и страната.
Куратори на експозицията са Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, асистент куратор: Ана Топалова.
По повод юбилея беше валидирана пощенска марка в блок, осъществена с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.
Годишнината ще бъде отбелязана и с издание, състоящо се от албум, биография и каталог на негови произведения. Това е първият опит за систематизиране на огромното творчество на автора. Двуезичният каталог се реализира с подкрепата на програма „Култура“ към Столична община.
14.06.2023
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz