Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Откриха 20-я детски етно фестивал в Минерални бани
С пускане на бели гълъби откриха 20-я детски етно фестивал в Минерални бани

Със символично пускане на бели гълъби в небето бе даден стартът на 20-то юбилейно издание на детския етно фестивал „Децата на Балканите с духовност в Европа“ в националния курорт Минерални бани. Преди това участници и официални лица се включиха в празнично шествие до сцената на Летния театър.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров откри официално фестивала като честити празника на всички присъстващи. "Вече 20 години КНСБ, Благотворителният фонд на името на д-р Желязко Христов и община Минерални бани правят това събитие уникално и устойчиво в годините и със сигурност му дават нови измерения с нова динамика и бъдеще. Танцът и песента, изкуството като цяло, водят след себе си красота, възпитават и дават ценностна система, която е изключително важна на цялата нация. Заедно с всички наши специфики и различия, ние заедно се веселим и празнуваме. Сигурен съм, че тези, които бяха на първото издание и вече са пораснали, са отнесли частица от тази енергия и толерантност. Това е нашата цел - да опитваме през празника, фолклора, музиката и танца да покажем, че можем заедно да продължаваме напред", каза в словото си Пламен Димитров.
"Този фестивал се превърна в културен празник за региона. Пожелавам достойно и успешно представяне на всички участници, защото фолклорът е част от духовността на хората", заяви областният управител Красимир Ангелов.

"В днешното забързано ежедневние ние се зареждаме с енергията да направим нашия регион по-добро място за живот. Нашето различие е нашето богатство. В тези времена, когато виждаме, че имаме нужда от вяра и единство, изглежда, че има надежда за нашето развитие. Надявам се, че и с вашата помощ политиците и хората, които се занимават с обществени дейности, ще вземем пример и ще загърбим разделението и противопоставянето, които ни пречат да управляваме заедно", каза народният представител от ДПС Сезгин Мехмед .
Сред гостите бяха още председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер, областният лидер на ДПС Мехмед Атаман.

Над 2 000 участници от България, Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Сърбия, Турция и Черна гора се представят в 20-то юбилейно издание на фестивала. Преди официалното откриване бе почетена паметта на неговия създател – проф. д-р Желязко Христов, като пред паметната му плоча бяха положени венци и цветя.

31.05.2023
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz