Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Тракийско хоро се изви на откриването на „Китна Тракия пее и танцува“ в Хасково
"Щастлив съм, че за поредна година успяваме да изпълним нашия красив парк "Кенана" с толкова много народни носии, шевици и песни. Радвам се, че успяваме да привличаме все повече участници. Питаха ме, ако времето се развали, какво ще правим? С токлова много усмивки и настроение няма как времето да не е слънчево. Затова нека бъдем усмихнати и се хванем на хорото", каза кметът Станислав Дечев на откриването на 57-то издание на „Китна Тракия пее и танцува“.
Веднага след церемонията се извие „Голямото тракийско хоро“ с Народен оркестър при Община Хасково с диригент Димчо Йорданов и солисти Елена Беделева и Росица Делева.
След това за първи път на събора се представиха гостите от Одрин - танцов клуб „Балкан“с ръководител Мария Чъкърък и хореограф Мелтем Гюзей.
Конкурсната част на „Китна Тракия пее и танцува“ е на двете сцени в парк „Кенана“. Тази година участват 55 фолклорни групи и 95 индивидуални изпълнители от 14 общини и 36 населени места от цялата страна.
Конкурсът се провежда в 5 категории: певчески групи, танцови групи, ансамбли, индивидуални изпълнители и народни обичаи.
Журито, което ще оценява изпълнителите, е в състав: председатели на двете комисии са Даниел Спасов и Милен Иванов – фолклористи и водещи на предаването „Иде нашенската музика“ и членове: Александър Милушев-хореограф, Диляна Пецова- етнограф от РИМ-Хасково, Тодор Кожухаров – народен изпълнител и Маргарита Цветанова – етнограф в РИМ-Хасково.
Снощи „Китна Тракия пее и танцува“ започна с концерт на квартет „Светоглас“. От 18 ч. днес е концертът на Надя Казакова, а от 18 ч. утре- на Росица Пейчева.

13.05.2023
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz