Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Варненските археолози откриха останките от раннохристиянска базилика край село Звездица
Останките на раннохристиянска базилика бяха открити в близост до село Звездица. Това стана ясно от разкопките, които бяха направени през изминалото ляно от археолози на Регионалния исторически музей във Варна. Според гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев, участник в проучванията, зидовете на откритата църква са от VI век и тя е част от цялостен манастирски комплекс, който тепърва предстои да бъде открит и проучен. Той се намира се на път, който води до южния бряг на Варненското езеро.

Обектът е открит още в началото на миналия век от Херман Шкорпил, който при първоначални проучвания е успял да открие на място няколко мраморни плочи с кръстове, но обекктът остава непокътнат до наши дни.

„От направените миналото лято проучвания се вижда, че това е скъп градеж за времето си", пояснява д-р Тенекеджиев и уточнява, че обектът е сравнително добре запазен със зидове, подове с керамични плочи. Тук се работи за първа година и от намерените находки археолозите разбират, че сградата е притежавала богата мраморна украса и релефни елементи.

Въпреки първоначалните проучвания на новооткрита сграда, учените могат да дадат повече информация за нея - дълга е 30 метра , а широчината й е 16 метра. „Това е доста голям градеж за епохата, в която е създадена", разказа Васил Тенекеджиев и пояснява, че тя е връстник на храмът „Св. София " в Константинопол, като прави ясното разграничение, че нашата базилика е значително по-малка по размери. Храмът вероятно е бил част от манастирски комплекс, разположен в покрайнините на древния Одесос.

Варненският археолог припомни, че разкопките миналото лято са били финансирани от община Варна и силно се надява, въпреки трудностите, че и тази година те ще бъдат финансово обезпечени.

„По предварителни разчети предвиждаме през тази година да бъдат отделени средства, в размер на 100 000 лв. за възстановяване и реконструкция на рушащите се Римски терми, около 50 хил. лв. за продължаване на проучванията на Варненския халколиткен некропол и 30 хил. лв. за новооткрития манастирски комплекс край Звездица".

Това съобщи от своя страна кметът на община Варна Иван Портних, който поясни, че множество бюрократични спънки често блокират с месеци, дори с години, нормалната работа на археологическите проучвания и реконструкция на редица важни обекти в и около града. А те от своя страна биха могли да изградят един по-цялостен облик на туристическия продукт, който се предлага в морската ни столица.

„Ето виждате, че проучванията са още в началото, но представляват засилен интерес не само на учените" е категорична Станислава Христова, кмет на кметство на Звездица . Тя вярва, че при по-добро проучване на обекта край тяхното село ще даде възможност за разширяване на цялостния туристически продукт в региона.
01.03.2023
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz