Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Галерия ,,Финес
На 16.02.2023г. от 19:00 ч Галерия ,, Финес,,чества своя 27 Рожден Ден с изложба ,,Съвременният портрет".  В изложбата участват над 60 изявени български творци, работещи в различни стилове, с различни техники.
За 27 Години от своето съществуване , галерия ,, Финес,, е организирала стотици изложби , на най- големите имена от класиците на българското изобразително изкуство, като Златьо Бояджиев, Ненко Балкански, Васил Стоилов,Димитър Казаков- Нерон и много други. Организирала е изложби на редица утвърдени имена както в българското изобразително изкуство,така и в чужбина : проф Петър Чуклев, проф Иван Газдов, проф Домусчиев, проф Любомир Каралеев,проф Греди Асса, Никола Манев, Вежди Рашидов и мн др. Галерията е представила в първи самостоятелни изложби автори като доц Росен Тошев, Димитър Войнов- син, които вече са утвърдени имена в изкуството. Изложби в галерия ,, Финес,, са направили и редица чуждестранни художници, живописецът Глен от Гана, скулпторът Уилям Бота от Южна Африка, автори от Япония, Германия, Скандинавските страни.Дала е поле за изява на редица автори, които не са дипломирани художници, но носят изкуството и таланта в сърцето си! Но това, което е важно, през всичките 27 години от съществуването на Галерия ,,Финес,,е че се стреми да показва само стойностни изложби, с висок професионализъм, без компромис с изкуството!
Изложбата ,,Съвременният портрет,, с ,която Галерията чества своя 27 Рожден Ден е от онези , които имат принос в развитието на българското изобразително изкуство, бележат етапи и дават насоки.От онези трудни за организиране изложби, но оставащи следа. Интересът към Портретът от години вълнува екипа на Галерията.И това не е случайно, защото едно от най- трудните неща за рисуване е портретът, и той в най- голяма степен може да разкрие таланта на един творец. Да придаде плът и кръв на един образ, да му вдъхне душа, да накара зрителя да потръпне, могат само големите творци, родените таланти.
През 2010 г Галерия ,, Финес,, организира мащабна изложба Портретът, в която представи портрети от най- големите класици , от златния фонд на българското изобразително изкуство. Експозицията включва имена като Николай Павлович, Мърквичка, Ярослав Вешин, Никола Михайлов, Иван Ангелов и много други.
Сега, през 2023г Галерия ,, Финес,, си поставя отново амбициозната задача да организира изложба Портретът, но само от съвременни автори. Изследва развитието на портретът във времето и пространството , посоките и търсенията на съвременните автори. Пътят, който извървява портретът от класическата си форма, до съвременният , модерен вариант. Традицийте, които се запазват и новите похвати. Тази изложба е един своеобразен разрез на развитието на съвременния портрет.
Експозицията , която Галерия ,, Финес,, ще представи на 16.02.2023г от 19.00 ч включва над 60 творци от различни възрасти, от различни поколения. Автори работещи в различни техники, от рисунка, през графика, акварел, масло, до симбиоза на съвременна фотография и живопис.В изложбата участват имена като проф Десислава Минчева, проф Любомир Каралеев, проф Греди Асса, проф Десислава Христова, доц Росен Тошев, Селма Тодорова, Расим, Ива Яранова, Андрей Янев, Николай Янакиев и много други. Застъпено е сериозно и скулптурното представяне в лицето на Вежди Рашидов, Проф Валентин Старчев, Андрей Москов, Тодор Тодоров, доц Момчил Мирчев и др.
17.02.2023
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz