Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Традиционното кулинарно състезание „Тиквата - царица на есента" в село Изгрев варненско
Завидно майсторство, предавано от поколение на поколение, и тази година демонстрираха жените от с. Изгрев, община Суворово, които взеха участие в десетото издание на традиционното кулинарно състезание „Тиквата - царица на есента" .

„Тази година по време на състезанието месихме, точихме, подготвихме и изпекохме под връшник вкусен изгревски тиквеник с карамел", разказа Савка Атанасова, председател на местното читалище „Светлина 1927 г.". И допълни, че тук осъществяват доста инициативи, една от които е свързана тиквата. Затова са я нарекли „Тиквата - царица на есента". Това истинско кулинарно шоу изисква участващите експонати да имат в състава си тиква - дали се представя туршия, предястие, супа или десерт, няма значение. Тиквата може да бъде включена дори и като декорация на съответното ястие. Както винаги, в един конкурс и тук има жури, което определя най-добрите експонатни.

Тази година, по подобие на модните конкурси за красота, първенецът в кулинарната надпревара получи щастието да коронова тиквата, поставена в читалищния салон. Защото тя вече си има българска лента, но й липсва короната.

Безпристрастното жури, в лицето на Саша Стоева, старши експерт в Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища" Варна и Теменужка Рачинска, оповести резултатите от представените 30 експоната.

На първо място бе класиран тиквеникът с крем маскарпоне на Снежанка Димитрова. На второ място се класира Кирилка Нинова с нейния крем карамел с тиква, а на трето присъстващите на кулинарната изява дадоха предпочитанието си на Димитричка Николова, която представи тиквена торта с три крема.

„Ето така пазим нашите традиции и обичаи, защото те трябва да се помнят и предават на следващите поколения, допълни Савка Атанасова, по време на кулинарното състезание. - За съжаление, много от младите днес дори не знаят какво е това рачел от тиква, нито умеят да точат листи за баница или тиквеник. Тук, в читалището, имаме кулинарна група, която се стреми винаги да показва своите умения и способности, които ги предава на младите около нас".
10.11.2022
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz