Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Христина Бобокова и Станислав Памукчиев представиха мемориалната изложба „От въглен към огън“ на Димитър Грозданов
В галерия „Райко Алексиев“ на СБХ Христина Бобокова и Станислав Памукчиев представиха изложба в памет на художника изкуствовед и теоретик на изкуството Димитър Грозданов „От въглен към огън“. Изложбата представя над 80 творби, подбрани от различни галерии и частни колекции в страната, отразяващи характерния неоконцептуален маниер на работа, авторски техники и творчески търсения на Димитър Грозданов от различни периоди на живота му.
В експозицията се очертава основна линия в творчеството на Димитър Грозданов, свързана с паленето и унищожението, същевременно и със съзиданието, които авторът асоциира с огъня и неговия краен продукт – въглена. В едноименна статия от 90-те години, опитвайки се да аргументира един свой проект, той припознава „творческото горене“ като предпоставка за изграждане на дадена културна ситуация, като овъгляване на реалността, а всяка реална картина, скулптура, спектакъл, текст, филм – за своеобразни въглени на една душевност, процес, пропорционален на степента на горене, на температурата, която съдържа произведението на изкуство.
„От въглен към огън“ представя и документалния филм „Данте и въздушното перо“ (2022) на режисьора Димитър Липовански. Филмът е разказ за работата и творчеството на Димитър Грозданов през погледа на приятели и колеги, пресъздава проекти, уъкшопи, акции, мисли, отразява неговото съществено присъствие и роля за развитието на българското съвременно изкуство.
05.10.2022
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz