Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Иманяри с тежка земекопна техника директно унищожиха археологически обект, проучван от НИМ
При започването на археологическите проучвания на обект Свети Архангел при село Дъбница, благоевградско, археолозите от Националния исторически музей установиха изключително нагло разрушаване на некропола на селището.   Изкопите са с невиждани размери, направени с тежка земекопна техника, с дължина достигаща до 100 – 150 метра и дълбочина на места до 1.70 метра. Укрепеното селище в местността Свети Архангел се проучва от екип на музея от 2020 г. При започването на редовните археологически разкопки по целия хълм бяха установени иманярски изкопи, някои от тях на повече от 30 години, а други съвсем пресни. В процесa на работа обектът беше обезопасен с видео наблюдение, което спря окончателно набезите. Некрополът на селището се намира на около 2 – 3 км северно от укрепения хълм и се наблюдава от там с просто око. Досега бяха регистрирани няколко гробни съоръжения, нарушени от иманярска интервенция, но като цяло обекта беше добре запазен. За съжаление поредният акт на иманярите е унищожил, почти изцяло ранно християнския некропол.
След като достъпа на „търсачите на съкровища“ е бил прекратен в укрепената територия те са решили, че могат да продължат да унищожават културно наследство в непосредствена близост до и част от историята на Свети Архангел. Нека припомним, че местността Свети Архангел се е обитавала близо 6000 години – от късната каменно-медна епоха до 13 век. Материалите открити от екипа до този момент показват изключително висока материална култура на населението. Обектът е единствения в региона, който е бил обитаван непрекъснато в толкова дълъг период и проучването му ще даде изключително ценна информация за земите по средна Места. Едновременното изследване на селището и некропола му ще дадат и още по-голяма яснота за жителите, населявали котловината на Гоце Делчев.
Няколко пъти властите са били уведомявани за набезите както от Националния исторически музей, така и от Регионалния исторически музей в Благоевград, но действия от тяхна страна до този момент няма предприети. През 2020 година агенция БУЛФОТО паказа кадри от средновековна крепост над село Караново, Новозагорско, която беше цялата риголвана с техника за превръщане на гори в земеделска земя и в браздите се търкаляха почупени археологически находки. Нито една официална институция не реагира и тогава.
Снимки: Национален исторически музей
19.09.2022
Share
Село Дъбница, Благоевград - унищожена от иманяри археология
19.09.2022
тегло: 1249 KB
размери: 1272X2560 px
автор: БУЛФОТО - външни кореспонденти
Село Дъбница, Благоевград - унищожена от иманяри археология
19.09.2022
тегло: 1323 KB
размери: 1272X2560 px
автор: БУЛФОТО - външни кореспонденти
Село Дъбница, Благоевград - унищожена от иманяри археология
19.09.2022
тегло: 1251 KB
размери: 1281X2560 px
автор: БУЛФОТО - външни кореспонденти

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz