Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Откриха обща изложба на Иван Милушев и Яшарали Тахир в галерия'' Мисията''
Общата изложба на тема „Близост“ среща двама творци - Иван Милушев и Яшарали Тахир беше открита в галерия „Мисията“ към МВнР – София .
Съседство, съприкосновение, общуване, приятелство – всички тези думи описват същността на думата „близост“. Точно тази близост, която съществува в приятелството между Иван Милушев и Яшарали Тахир, е и чувството, което съприкосновението с изкуството поражда между художника и публиката, както и между хората, които споделят преживяното помежду си. Съседството е това, което сближава двата народа – българския и турския в продължение на столетия. Да свързва нациите чрез културата и общуването – това е и целта на културната дипломация.
Иван Милушев е роден в Благоевград, България. Завършва Национална гимназия и Национална художествена академия в София. Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина и участва в различни международни изложби и форуми за маслена живопис и акварел. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия в София, Графичния отдел на Washington Convention Library, множество общински галерии в България, както и частни колекции в цял свят.
Яшарали Тахир е роден в България. Завършва Художествената гимназия и Художествената академия в София. От 1985 г. живее в Турция. От 30 години е преподавател в университета „Девети септември“ в Измир, специалност скулптура. През тези години открива множество самостоятелни изложби в страната и чужбина: Париж, Лион, Страсбург. Има собствена галерия в Измир, където организира международни пленери.
И двамата художници са родени в България , завършват Художествена гимназия и Художествена академия в София и въпреки, че от 1985 г. Яшарали Тахир живее в Турция, авторите запазват своя контакт и близостта си в изкуството. Изложбата, която ще представи живопис и скулптура на двамата автори, е част от програмата на Държавния културен институт „Балкански диалози“.
02.09.2022
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz