Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

'' Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Северна Македония'' под патронажа на президента Румен Радев
Конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Северна Македония“ се състои под патронажа на президента Румен Радев. & nbsp;

Форумът на 4 май, организиран от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт, се провежда в паметта на Гоце Делчев.

Конференцията е организирана от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт. В нея ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, журналисти, представители на организациите на македонските българи, както и представители на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада.

След като президентът Радев откри форума, ще се проведе панел на тема „ Гоце Делчев и общата история на Република България и Република Северна Северна Република – между фактите и идеологията “. В него ще участват доц. Георги Георгиев, проф. Светлозар Елдъров и доц. Наум Кайчев.

Проф. Ангел Димитров, доц. Георги Николов, доц. Спас Ташев, Коста Филипов, Иван Николов и посланикът Марин Райков са участници във втория панел на форума. Темата му е „ Състояние и перспективи пред добросъседските отношения: Европейската зрялост на РСМ “.

Третият панел е посветен на „ 100 години организирано движение на македонските българи по света “. Участие в него ще вземете проф. Трендафил Митев от Университета за национално и световно стопанство, Ник Стефанов, председател на клуб на МПО ”Победа” - Торонто (Канада), Томас Лебамов от МПО „Пирин“ – Чикаго (САЩ), Георги Църномаров от културен център „Иван Михайлов“- Битоля, Петър Колев - председател на ПП „Граждански демократичен съюз“.

Модератор на събитието е журналистът Бойко Василев. Форумът ще бъде излъчен пряко в ефира на БНТ, както и във фейсбук страницата на държавната глава
04.05.2022
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz