Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Хасковската Чарши джамия отесня за празничната молитвата на Рамазан Байрям
Мюсюлманите честват един от двата си големи религиозни празници - Рамазан Байрам. В 6:50 започна празничната молитва в Хасково.  Стотици вярващи се стекоха в двете джамии в центъра в областния град. За първи път от две години насам молитвите се провеждат отново в храмовете.

Чарши джамия се оказа тясна да събере десетките желаещи. Много мъже не успяха да влязат в храма и останаха отвън да се помолят на главната улица. Районният мюфтия Ерхан Реджеб призова хората да се помолят за мир в днешните времена.

Празникът на мюсюлманите Рамазан Байрам се отбелязва в края на свещения за тях месец. Нарича се още Шекер Байрам. След сутрешната молитва, наричана още сабах намаз, мъжете се прибират вкъщи, където жените са започнали подготвянето на трапезата. Приготвят се сладки специалитети, но най-често баклава. На този празник се събират близки и познати, а младите искат прошка от възрастните.

След края на сутрешната празнична молитва в кафенето на Ески джамия кафето на толерантността изпиха отец Николай и районния мюфтия Ерхан Реджеб, в компанията на областния лидер на ДПС Мехмед Атаман и двамата депутати Мюмюн Мюмюн и Сезгин Мехмед.
02.05.2022
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz